PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

27
okt

AIDS-fortælling fra dem, der var der

FILMANMELDELSE: We Were Here

”Vi var her” siger både den charmerende blomsterhandler Guy, den omsorgsfulde sygeplejerske Eileen, den eventyrlystne Paul, den hårdtarbejdende Daniel og den usikre Ed. De var alle sammen til stede under epidemien som vendte himmel til helvede for homomiljøet i blomsterbyen San Francisco i 80’erne og 90’erne. I denne dokumentarfilm kommer vi tæt ind på livet af disse personligheder, som mistede nære venner og partnere til den da mystiske og livsberøvende sygdom, der i dag kendes som AIDS.

Det er på tide, at vi får et dybdegående indblik i denne krisetid og instruktørerne bag dokumentarfilmen, David Weissman og Bill Weber, formår at få de oprigtige stemmer frem uden den overdramatiserende underlægningsmusik og ”sympatiserende” voice-over, som amerikanske film ofte lider under. Vi taler om pure autenticitet. Filmen består af en række dybt personlige  interviews med ’de overlevende’ fra AIDS-epidemien, og man får som tilskuer hjertesorg på hjertesorg ydmygt serveret til langsom fordøjelse. De i første omgang ret vilde personprofiler tilføres en vis spiritualitet, da de åbner for deres indre sluser.

Alle aspekter af en så ubarmhjertig tid er dog svær at formidle og det sætter sit præg på We Were Here. Der er meget lidt variation i fortællemåden, da der er tale om lutter interviews. Den er til dels også ret ensidig, da det stort set kun er homoseksuelle interviewpersoner, vi hører fra. Et indblik i, hvordan andre indbyggere i San Francisco oplevede epidemien og håndterede den, ville også være interessant og oplysende. Det ville måske endda give et endnu klarere billede af, hvad det homoseksuelle miljø kæmpede med. Det er sparsomt med ren faktuel information om AIDS og HIV. Men på sin vis giver filmen derved også præcis det den lover; En simpel, personlig fortælling fra dem, ”der var der” – og det gør den godt og oprigtigt.

We Were Here tør potrættere angsten omkring HIV og AIDS, der også i dag tager alt for mange  menneskers liv. Selvom man kunne ønske sig en anelse  mere originaltet i formidlingen, er filmens fokuspunkt væsentligt og der skabes nysgerrighed omkring sygdommen, fokus på sikkerhed og medfølelse med de berørte.

4af5_web
[product id=”6394″]