PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

24
apr

Dengang vi havde en homo-terrorgruppe i Danmark

Fra artiklen “Terror i homorettighedernes navn”. Læs hele artiklen her

Hvor langt vil du gå for at forsvare en homo i fare? I august 2000 viste gruppen HomoAktion, med molotovcocktails og sejler-nødblus, at de var villige til at gå adskillige skridt længere end loven tillader for at forhindre en iransk bøsse i at blive udvist til en uvis skæbne i sit hjemland.

Klokken 03.26 den 5. august i år 2000 bliver to molotovcocktails kastet mod Udlændingestyrelsen i København. Der udbryder brand i de mennesketomme bygninger. Fire minutter senere modtager 17 danske medier en pressemeddelelse med overskriften »Udlændingestyrelsen brændt ned«.

»I protest og for at forhindre, at flere mennesker skal lide samme skæbne, har vi smadret og brændt Udlændingestyrelsen. En bunke aske udviser ingen.« står der. Afsenderen er en gruppe, der kalder sig HomoAktion. Skæbnen, som de vil forhindre flere i at lide, venter måske en ung iransk bøsse efter, at han har fået afslag på asyl i Danmark: Henrettelse for at være homoseksuel, når han vender tilbage til Iran.

Fire dage senere slår gruppen til igen. Denne gang er de natlige molotovcocktails rettet mod en Saab 9000 tilhørende chef i Udlændingestyrelsen, Grethe Løgstrup. Bilen bliver totalskadet, og næste dag udsender gruppen en ny pressemeddelelse, hvor de lover flere aktioner, hvis ikke styrelsens beslutning ændres.

Cirka to uger senere befinder tre unge mænd fra samme gruppe sig i en bil på en parkeringsplads i Hillerød. I nærheden er underdirektør i Udlændingestyrelsen Poul Mose Hansens hjem. To sejler-nødblus er klar til brug, men noget afholder de tre fra at kaste dem mod målet. De føler sig overvågede og vender om. Kort efter bliver de standset af en politipatrulje. Stærkt nervøse afgiver de deres navne og CPR-numre, mens bilen ransages, men til deres store lettelse lader politiet dem efter 20 minutter gå med et »undskyld ulejligheden – fortsat god tur«.

Dømt for politisk motiverede attentater
En uge senere viser deres nervøsitet sig imidlertid at være velbegrundet. De tre aktivister bliver anholdt, da over 100 politifolk den 1. september 2000 klokken fire om morgenen ransager otte venstreorienterede kollektiver i Købehavn. Det viser sig, at HomoAktion langt fra har opereret så hemmeligt, som de har troet.

Læs resten af artiklen om HomoAktion og deres terrorhandlinger her