PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

30
okt

”Vi har forliget os med, at vi er indie”

Der er sket meget for Pil og Liv Clausen i løbet af det halvandet år, der er gået, siden de udgav deres to første singler.

I foråret udkom så deres debutplade, Hangovers, og hvis du har været bare lidt uden for en dør i 2012, har du måske hørt Pil & Liv spille på festival, ved Copenhagen Pride eller en anden gay begivenhed.

PROUD! har sat søstrene stævne til en snak om musikbranchen, Tegan & Sara og damer generelt.

I bliver ofte holdt op mod den canadiske søskende-lebbe-duo, Tegan & Sara. Hvordan er det?
”Vi bliver konstant sammenlignet med Tegan & Sara, men også Kirsten & Marie og First Aid Kit. Alle mulige søstre, selvom vi genremæssigt ikke minder om nogen af dem,” siger Pil, og hendes lidt yngre søster nikker:

”Ja, det er kassen: ”Piger med Guitar”! Den er vi åbenbart landet i. Der er harmonier i vores musik, fordi vi er søstre og derfor lyder ens, men der er mange lyriske forskelle på os og de andre, og musisk befinder vi os også forskellige steder.”

I begyndelsen lavede Pil & Liv blandt andet covernumre af Tegan & Saras musik, og men deres egne originaltoner går i en helt anden retning, forklarer Liv:

”Det er klart, at hvis man tænker, at vi lyder ligesom Tegan og Sara, fordi vi også er lesbiske søstre, så bliver man skuffet. Vi gør noget helt andet og forsøger slet ikke at være de to.”

Den jyske folkduos første singleudspil var i en noget mere ”rimelig fucking nuttet” indpakning, hvis de selv skal sige det, end den du kan opleve live i dag. De første sange er dog også med på Hangovers, som er udgivet mere eller mindre autonomt med en producer og pigerne selv ved roret. Med den første plade har Pil og Liv fundet deres fødder i en ofte mudret musikbranche.

Relationship og Paperback var meget rettet mod radioerne, og de sange skiller sig ekstremt meget ud på pladen, synes jeg. På resten af pladen turde vi at sige vores mening og gå mere i retning af, hvad vi egentlig er,” forklarer Pil.

”Ja, de to sange står ud, fordi vi ikke havde forstået, at vi måske godt måtte sige nej til nogle ting. Og så har vi arbejdet meget mere med musikken og forstår bedre nu, hvordan man laver et arrangement, så det ikke længere bare er to piger og en guitar,” lyder det fra Liv.

Det musikalske søskendepar har lykkeligvis den oplevelse, at det går allerbedst på den måde. Når de selv har stor indflydelse på musikken og processen – og ikke mindst tør bruge den. Men selvom de har håndklæder fra Smukfest 2012 med deres navne broderet på, er vejen til at kunne leve at musikken stadig lang.

”Det er svært at blive accepteret på den danske musikscene, hvis man ikke bliver spillet på P3. Vi har skullet affinde os med, at vi ikke er den slags musikere, der får et stort label og masser af penge i ryggen. Vi passer ikke ind i alt det, så vi har forliget os med, at vi er indie,” siger Pil.

”Vi bliver spillet en del på P4. Det er selvfølgelig lidt svært, at det mest er midaldrende kvinder, der kommer op til scenekanten og siger: ”Kom så piger!”, de måtte gerne være lidt yngre,” siger 21-årige Liv med et undertrykt fnis.

Har I samme smag i piger?
”Vi crusher rimelig meget på Marie Key begge to. Men nej, ellers har vi ikke. Det har vi aldrig haft,” siger Liv, mens søsteren og guitaristen ryster på hovedet.

”Nej, vi går ikke efter de samme typer. Hvis vi siger pumps versus pants, så er du pumps og jeg er pants!”

”Jeg er ikke til de virkelig butch piger. Jeg kan godt lide semiflippere, når man bare tager det stille og roligt. Soft butch? Ej, det er virkelig bredt – alle er velkomne!” lyder det grinende fra Liv.

Pil & Liv forventer at udkomme med en ny EP i begyndelsen af 2013, hvor de også vil turnere i Canada – Tegan & Saras hjemmebane.

Følg med i pigerne gøren og laden på deres facebook-side her