PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

20
mar

Verdens ældste drag bor i København

Fra artiklen “Verdens ældste drag”. Læs hele artiklen her

»Jamen, lille ven, i gamle dage havde man ni teaterforestillinger om ugen. Og der var prøver og træning om dagen. Så jeg er sgu’tte træt nu.«

I sidste del af sætningen sniger den fynske dialekt sig flygtigt ind. Danseren og skuespilleren Svend Bunch er født på Danmarks midter-ø, men har boet i Sverige og København det meste af livet.

I dag er han 75 år og optræder fortsat ved særlige lejligheder som sin mangeårige kvinderolle, Tusnelda Tusindfryd. Det gør ham til verdens ældste drag queen. Vist nok. »Det kalder jeg mig jo. Jeg ved det ikke med sikkerhed, men det er en slags varemærke,« fortæller Svend Bunch.

PROUD! ringer ham op for blandt andet at spørge til, hvornår han lægger parykken og skørterne og trækker sig tilbage fra rampelyset. Det viser sig hurtigt, at Svend ’Tusindfryd’ Bunch ikke har meget tilovers for nymodens fænomener som stress, pauser eller pension.

»Jeg har arbejdet konstant fra jeg var 15 år! Man var vant til at arbejde fra ni morgen til 23. Guuud, I unge får jo stress, hvis I skal arbejde fem timer af gangen. Jeg bliver ikke træt. Det er så fremmed for mig, jeg har en anden måde at fungere på,« siger han.

Sølvbryllup med Tusnelda
Det kan dog godt være, at Svend Bunch har mere energi end de fleste. Han påpeger selv det komiske i, at han tager ud og læser højt og underholder på plejehjem. »Jeg er lige så gammel som dem! Men gudskelov både rask og frisk.«

Hans kvindelige alias, Tusnelda Tusindfryd, luftes primært ved arrangemeneter i homomiljøet. Hun opstod for 25 år siden, og før hende var der andre. Drag-shows var Svend Bunchs interesse ved siden af karrieren som professionel balletdanser, koreograf, skuespiller og instruktør.

Læs resten af historien om Svend Bunch, Tusnelda, Sandra Day og showlivet her