PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

28
mar

Transkønnet 20-årig bliver teenager igen

Billeder af Lai i skjorte og slips, der puster lys ud på sin lagkage, hvor »Lise 5 år« står skrevet med chokoladeglasur. Fotos fra en familiefest, hvor Lais slips anes bag en lyserød jakke.

»Da jeg var lille, sagde jeg nogle gange, at jeg gerne ville være dreng. Men jeg sagde det ikke med alvor i stemmen, og jeg sagde det ikke mange gange. For jeg tænkte, at det var en forkert tanke at have,« fortæller Lai.

I dag er han 22, og meget er sket siden børnefødselsdagen for 17 år siden. I 2010 stod det klart for Lise, at hun var mere end en drengepige. Hun var en dreng indeni, der ventede på at leve som mand. Hun var Lai.

»Jeg har altid vidst, at jeg var anderledes. Men jeg vidste ikke, hvad det var, der gjorde mig anderledes. Jeg var 20 eller 21, da jeg kunne sætte ord på det og indså, at det var okay, og jeg er glad for, at jeg har indset det i en ung alder, hvor det er naturligt, at man prøver at finde sig selv. Så skal jeg ikke igennem det som 30-40 årig og tænke: Åh nej, hvad gør jeg nu?«

Kunsten at stå op og tisse
Lai er vokset op i Jyderup ved Holbæk i en kernefamilie med sin mor Tina, far Claus og lillesøster. I aften sidder han i køkkenet i sit barndomshjem med sine forældre, og mens de kigger på billeder, dukker minderne op.

I skolen var Lai den stærkeste af gutterne. Allerede som fire-årig var han usædvanlig. »Når pigerne begyndte på det der tøsefnidder i de små klasser, gik jeg mellem dem som mægler og sagde: Nu tager I den med ro! Og så løb jeg ud med drengene og klatrede i træer eller spillede fodbold. Jeg scorede flest mål. Den eneste forskel på mig og drengene var, at jeg ikke kunne stå op og tisse. Men det var også det eneste, jeg tænkte over,« fortæller han.

Selvom Lai var en pige, spejlede han sig slet ikke i tøserne.

»Da jeg kom i puberteten fandt jeg ud af, at min krop ikke udviklede sig som mine kammeraters. Jeg udviklede bryster, og drengene fortsatte med at have flad overkrop. Når vi skulle ud at bade, skulle jeg pludselig have badedragt på. De andre kunne bare rende rundt.«

Vennerne havde godt forstået, at Lai ikke var dreng. Men Lai var ikke en del af pigegruppen, så det var svært for ham at finde sin plads blandt kammeraterne. I gymnasiet kunne han bedre være den, han er. »Der fandt jeg ud af, at det var i orden at være anderledes. Så der var jeg bare en af gutterne.«

I foråret 2011 tog Lai en snak med sine forældre og fortalte, at han er transkønnet og vil leve resten af sit liv som mand og ikke længere hedde Lise. Men inden han sagde det mindste pip til dem, havde han i hemmelighed researchet halvandet år på nettet i håb om at komme nærmere et svar på, hvem han var. Svaret kunne han ikke finde i barndomsbyen.

Læs resten af historien om Lai og hans anden pubertet her