PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

29
mar

Transkønnede blebørn vækker debat i USA

En del af Danmarks befolkning gik helt på røven af kønsforargelse, da den 15-årige Caspian åbent stod frem og fortalte om sin transseksualitet. Han har valgt at få bortopereret sine bryster, og mange fandt det uansvarligt at lade en teenager træffe så afgørende en beslutning om sin kønsidentiet.

Men med det øgede fokus, der især det sidste årti har været på transseksualitet, har en endnu yngre gruppe også rakt hånden op for at blive hørt.

Transbørn helt ned i seks-års alderen kom i den amerikanske offentligheds bevidsthed, da tv-kanalen ABC i 2007 sendte en specialudgave af nyhedsmagasinet 20/20. Heri rettede journalisten Barbara Walters kameraet mod familier, der på vegne af deres børn tog kampen op mod samfundets kønsnormer.

Her fortæller den anonymiserede familien »Jennings« om deres seks-årige datter, Jazz, der allerede i en alder af 15 måneder var i stand til at sætte ord på mismatchet mellem sit fysiske køn og sin identitet. Allerede inden Jazz fyldte to år, rettede hun kronisk forældrenes omtale af hende fra »ham« til »hende«. Hendes største frygt var at få skæg og gå med slips ligesom sin far.

I stedet for at bekæmpe Jazz’ ønske om biologisk at være en pige, valgte familien at opsøge læger, der var kyndige i kønsidentitetsforstyrrelse. Det resulterede i, at barnet i forbindelse med et skoleskifte endelig fik lov til at leve fuldt ud som pige. Lærerne ved, at hun biologisk er en dreng, men langt hår, tylskørter, sminke og dukker er en del af den seks-åriges hverdag.

Opbakningen er total fra Jazz’ forældre, men det er langt fra normen for familier, der bliver stillet over for samme svære problemstilling. Børn, der døjer med depression og selvhad er mere reglen end undtagelsen, når de føler sig fanget i en forkert krop.

For kan børn virkelig, allerede inden børnehavealderen, vide hvad der er bedst for dem selv? Har de nogen som helst redskaber til at forstå deres køn? Er det ikke bare en fase? Er det ikke forældrenes ansvar at holde dem på »ret kurs«? Spørgsmålene er mange og klare svar er der få af, men erfaringerne fra USA viser, at transbørn ofte har en utvetydig klarhed omkring deres ønsker og behov.

Læs mere om LGBTer og alder i PROUD! Magazine #6 her

Se 1. del af ABC-dokumentaren her (resten kan ses her):