PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

11
okt

Transhold gav volleysmæk

af Tine Kristensen

Man skal ikke lægge sig ud med et par pissed off gender-benders. Det lærte det thailandske volleyball-miljø på den hårde måde, da 24-årige Phitshanu Plainkham og 33-årige Danuphol Nueangchang blev afvist som kandidater til det thailandske landshold i herrevolley i 1996.

De mente selv, at deres skills var i top, og at de blev kasseret ene og alene på grund af deres transseksualitet. Man var bange for gnubberi i omkædningsrummet og volleybolde indsmurt i make-up. Ifølge det thailandske volleyball forbund var der dog ikke noget om snakken – Plainkham og Nueangchang var ganske enkelt under 1,80 og dermed ikke høje nok til at kunne gøre sig gældende på holdet.

Forsmået, men kampklar, sammensætter Nueangchang et hold hovedsagligt bestående af transseksuelle og transvestitter (samt fire hetero-gutter) fra hele Thailand. Under navnet The Iron Ladies vinder de i juli 1996 til alles overraskelse – og manges forargelse – landets største nationale amatør volleyturnering over et hold hovedsagligt med landsholdsspillere.

Reaktionen i det thailandske sportsmiljø og debatten om hvorvidt det var passende for transkønnede at repræsentere landet i sportssammenhænge, var intens.

Læs resten af historien om det thailandske transhold her

Historien blev i 2000 til en thai-komedie, der kan købes på dvd her