PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

18
apr

Thelma & Louise i israelsk dykeversion

FILMANMELDELSE: Joe + Belle
Fringe! Gay Film Fest

Denne mørke indiekomedie leger med temaet ”elskende på flugt fra loven”. Vi møder den pessimistiske kvinde, Joe, i Tel Avivs lufthavn, hvor hun netop er hjemvendt fra Bangkok med kufferten fuld af stoffer. Hendes skøre pusher, Abigail, er forelsket i Matan, Joes ubehagelige stodder af en ekskæreste, som desperat leder efter hende.

Det bliver hans endeligt, fordi han overrasker den psyskisk uligevægtige Belle, som tilfældigvis er brudt ind i Joes lejlighed. Det får Abigail til at pudse sin firskårne politibetjentelsker Tzedek på dem, så nu er de to kvinders skæbner sammenfiltret og forseglet – til fryd for Belle og irritation for Joe. Men der er som bekendt få ting, der kan bringe hjerter sammen som en rask flugt gennem Israel.

Joe + Belle refererer uundgåeligt til Thelma and Louise, Bonnie and Clyde og alle de andre filmhistoriske flugttosser, og der bestemt også en snert af psykotøs á la Girl, Interrupted. Israels tumultariske hverdag giver et stik af politisk virkelighed og alvor.

Instruktøren Veronica Kedar gav efter filmen en tiltrængt forklaring på de to kvinders flugt sydpå til Sderot: Byen har de sidste ti år været udsat for næsten daglige raketangreb og fungerer i filmen som en metafor for, at kvinderne er mål for politiets eftersøgning, og netop derfor er byen et smart sted at gemme sig, da det er det mindst ønskelige sted at være.

Hele filmuniverset er (på nær nogle få, smukke nærbilleder) en sær, syret blanding af grungegrim æstetik og overspillet lagkagekomik, og lyden er desværre urimeligt ringe. Filmens styrke er uden tvivl den charmerende stædighed, som low budget indiefilm udviser ved deres blotte eksistens, og det er nogle farverige personager, der diskes op med (særligt den potrygende, altædende, lallede Yoni er skæg).

Men den dårlige kvalitet er aldrig charmerende nok til at opveje den rodede, trivielle historie, og for en mørk indiekomedie er den hverken særlig dyster eller særlig sjov.

2 af 5