PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

30
maj

Syndig filmrebel før revolutionen

af Tine Kristensen

Længe inden sangeren Rufus Wainwright overvejede at sætte ordene ”gay” og ”messias” i samme sætning, kom en film-fyr ved navn Derek Jarman ham i forkøbet.

I 1976 udkom han med filmen Sebastiane, en af de allerførste engelske film, der viser homoseksualitet som andet end vederstygeligt. Der var også noget med en helgen og en fyr, der hang på et kors. Det skabte selvfølgelig en fandens ballade i det heteronomative og gudsfrygtige England.

Som en ivrig forkæmper for homorettigheder skulle der mere til at holde rebellen Jarman tilbage, og han producerede inden sin AIDS-relaterede død i 1994 hele 11 film. Heriblandt The Angelic Conversations, The Garden, Edward II og Caravaggio, der alle rører godt og grundigt rundt i den homo-erotiske gryde. Caravaggio tog i følge filmmageren selv syv år at lave og blev skrevet om 17 gange undervejs. Så var det vel også kun rimeligt, at filmen indbragte Jarman en sølvbjørn ved filmfestivalen i Berlin i 1986.

Nogle kan lide hans filmkunst, andre kan ikke. Men Derek Jarman var en eksperimenterende og toneangivende filmskaber, der brugte sit korte liv på at sætte fokus på homorettigheder, AIDS og modstanden mod Clause 28* uden at være bange for at jokke stat, religion eller Dronning Elisabeth  II over tæerne.

*En usympatisk engelsk lovforlag, der blandt andet dikterede, at det var forbudt at: ”promote the teaching in any maintained school of the acceptability of homosexuality as a pretended family relationship”

Film af Derek Jarman kan købes her

Læs flere artikler om kunstnere og andre, der har forholdt sig aktiv til spændingerne mellem tro og seksualitet her