PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

27
feb

Sød, men forældet

BOGANMELDELSE: Fars Nye Ven

For 20 år siden udkom Fars Nye Ven for første gang i USA. Derovre er titlen Daddy’s Roommate, og det er på mange måder en banebrydende bog, der har skabt megen ballade på de amerikanske biblioteker. Fra 1990 til 1999 lå den som en stabil nummer to på American Library Associations liste over bøger, der oftest blev forsøgt forbudt. Set gennem danske 2011-briller kan det knibe med at forstå al den ståhej.

Fars Nye Ven fortæller uden abstraktion eller kreativitet, hvordan en lille dreng konstaterer, at fars nye kæreste er en mand. Drengen er ligeglad. Som han siger: kærlighed er kærlighed, og bøsser er også rare mennesker – tænk sig!

Historien er sød, uskyldig og leverer budskabet om, at homoseksualitet er okay helt uden forstyrrende fnidder. Men børnebogen er samtidig endimisionel, og tiden er til dels løbet fra den. Illustrationerne er, med undtagelse af en ny, påklistret og fordansket Tivoli-tegning, meget amerikanske og ”made in the 80’s”. Fars Nye Ven har absolut sin berettigelse som must-have på grund af sin status som homo-litterær milepæl, men kan bestemt ikke stå alene som godnatlæsning i en familie – uanset forældrenes seksualitet.

Læs flere anmeldelser af rengbuebørnebøger her