PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

27
mar

Smukke sensommerskæbner

FILMANMELDELSE: Last Summer
BFI Flare

”There’s nothing wrong with being an average kid”, siger high school-knægten Lukes mor til ham. Luke er ikke så god i skolen, men dygtig til sport, og han har et sommerjob og er en god dreng. Hans livslange kæreste, Jonah, er til gengæld et talent udi alt (undtagen sport), og hans potentiale skal derfor udfoldes på college efter sommerferien.

Last Summer kredser nænsomt og sanseligt om de to drenges hverdag henover deres sidste sommer sammen. Der er klistret varmt i deres sydstatsflække og Jonah har røde, fregnede kinder, Luke har svedperler i overlæbens dun og solen flimrer i træerne. Kameraet dvæler ved den trygge hjemstavns velkendte quiltede tæpper og afskallede bilmaling. Filmens langsomme, opmærksomme tempo giver en følelse af at vente på det uundgåelige brud sammen med parret. Det er smukt og vemodigt.

Filmen fungerer allerbedst, når de velmenende voksne lærere og forældre ikke er der, og den i stedet holder sig til at være en fåmælt billedfortælling om modvilligt at følge det, man tror, er ens skæbne. Instruktør Mark Thiedeman tager drengenes smerte og sorg alvorligt, og man fornemmer ambivalensen i den svære beslutning; i voice overs hører vi fra både Jonah og Luke, at Jonahs skæbne er, at han skal videre i den store verden, mens Luke ikke tror på, at han selv hører til andre steder end i den lokale boble. Konkret bliver det at tage på college et spørgsmål om at have talent og evner nok, og at turde tro på, at man har det. Men det er også et symbolsk overgangsritual, der får lov at fungere som undskyldning for at gøre ’det rigtige’.

”Please tell me not to go”, beder Jonah. ”Tough luck, not gonna happen”, svarer Luke. Den oplevede uundgåelighed i bruddet vakler mellem at være en stor kærlighedserklæring og et tvivlsomt martyrium. Man krydser fingre for, at de unge elskende med tiden vil se flere muligheder end modsætninger.

3af5_web