PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

27
jan

Smerteligt smukt cowboybøsseri

FILMANMELDELSE: Brokeback Mountain

Jack og Ennis lever på et patriarkalsk og ultra-heteronormativt sted, både geografisk og historisk. I 60’ernes Texas fortælles der historier om samboende mænd, der bliver myrdet og lemlæstet af deres naboer. Ikke engang bag laden tør man kysse, kramme eller det, der er saftigere. Derfor mødes de to cowboys hvert år på det overdådigt smukke Brokeback Mountain for at drive får og dele sovepose.

Ang Lees filmatisering af Annie Proulx’ novelle om umulig kærlighed mellem mænd kunne være mislykkedes på utroligt mange måder. I stedet blev Brokeback Mountain i 2005 den mest sete og påskønnede bøssefilm i mange år. Ansvaret for filmens troværdighed hviler på skuldrene af de to hovedrolleindehavere, Jake Gyllenhaal og nu afdøde Heath Ledger. Med henholdsvis længselsfulde hundeøjne og sammenbidt smerte demonstrerer de to cowboys, hvor meget man kan sige uden at tale.

Kun seere med yderst hård hud undgår at synke en klump, hver gang sommeren går på hæld, og Ennis og Jack må ride hjem til deres røvnormale hverdag med kone, børn og forpligtelser. Uden filter er vi tilskuere til den fortvivlelse, der uundgåeligt vil være resultatet af i årtier at lade samfundets »bør« og andre mennesker diktere, hvem man må elske.

Temaet er universelt og tabuet kunne lige så vel have været race, alder eller klasse. Nu er det tumultarisk tiltrækning mellem to smukke mænd, og dette – hånd i hånd med dragende cinematografi og nøgent soundtrack – gør Brokeback Mountain til en blændende filmoplevelse.

5 af 5
[product id=”6382″]