PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

7
okt

Skarp, svensk transhumor på vingerne

FILMANMELDELSE: Cockpit
4. oktober 2013, MIX Copenhagen

I fredags blev MIX Copenhagen skudt i gang på 28. år med drinks, fest og farver og ikke mindst med åbningsfilmen Cockpit. Og sikke en film.

Cockpit er egentlig en simpel svensk komedie om piloten, Valle, som ønsker at redde trådene ud efter at have mistet sit job, sin hustru og kontakten med sin lille søn. Han er nødsaget til at flytte ind til sin søster i deres barndomshjem, der vrimler med højhellige feminister og greenpeace-entusiaster.

Valle søger med lys og lygte efter et nyt job på det ørkentørre jobmarked, og endelig lykkes det Valle at få en jobsamtale hos et discount-flyselskab. Selskabet viser sig desværre at være interesseret i at ansætte en kvindelig pilot. Som den desperate far han er, iklæder Valle sig nylonstrømper, paryk samt mascara og drager til samtale – og får jobbet!

Vær forberedt på tør, sofistikeret humor, når den kvindelige Valle, ”Maria”, forsøger at håndtere de nye fordomme, som uundgåeligt følger med rollen som kvinde i en mandsdomineret verden. Det gør det heller ikke nemmere, når ”Maria” får en smuk biseksuel pige på krogen, som falder for Valles kvinderolle med ben i næsen.

Med denne fortælling lykkes det instruktøren Mårten Klingberg og Shaz Bennett at tage kvindens rolle i samfundet op til revision. Tilskueren kan sikkert mistroisk, men dog alligevel velvidende nikke genkendende til situationerne, der udspiller sig på lærredet. Og dog; de situationer Valle kommer ud for som tvungen trans, er til den ekstreme side. Hvilket selvfølgelig hører sig til i en komedie som denne.

Der er ikke ligefrem tale om en filmisk genistreg med nyfortolkninger af genren, geniale visuelle virkemidler eller hjertegribende skuespil, for her ligner Cockpit standardkomedien. Cockpit vinder på underholdningsværdien i fortællingen. Skæve personligheder, svidende politisk ekstreme argumenter og en medrivende historie er det, der gør Cockpit til en aldeles underholdende film.

4af5_web