PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

Boganmeldelse

28
jul

Skæg fortegnelse af lesbiskhed

BOGANMELDESLE: Océanerosemarie – Den Usynlige Lesbiske
Forlaget Cobolt

Océanerosemarie (der i virkeligheden hedder Océane Michel) er en fransk entertainer-dame. Hun laver normalt stand-up og Den Usynlige Lesbiske er det tegnede afkom af disse shows og Sandrine Revels pen. Det er den mere eller mindre selvbiografiske historie om Océanerosemarie, der lige så stille finder ud af, at hun er lesbisk. Hvilket mest af alt resulterer i, at alle heteroerne synes hun er åh så eksotisk-erotisk og alle lebberne fortæller hende, at hun ikke er det. Hun har nemlig langt hår og går med både makeup og kjoler (gisp!). Så er man nemlig ikke ”rigtig” lesbisk.

De sjove pointer holder standup-forlæggets skabelon og falder som perler på snor. Og det er virkelig skægt. Især hele erkendelsesprocessen er lige til at gå i knæ over. Med lige dele fornægtelse, forblændelse og Rorschach lykkes det både forfatter og tegnerinde at illustrere den tåkrummende og ufrivilligt morsomme rejse ind i selverkendelsen.

Efterfølgende kommer så mødet med omverdenen, gay and straight, iført den ”nye identitet” som lesbisk. Det går blandet. Både for tegneserien og Océanerosemarie personligt. Som lesbisk – til tider også af den langhårede, makeup – og kjolebærende slags – er der stadig mange af bogens scener, der giver dundrende genklang. Men de er netop blot dét, små scener eller tableauer, der hver især skildrer en underholdende pointe og derved skaber et overordnet portræt af livet som usynlig lesbisk. Efter den indledende springud-sceance bliver de smidt ind i en lidt konstrueret kronologi for fortællingens skyld, og grin følger fnis indtil vi til sidst slutter på et lidt løjerligt badabing. Nogen store dybde, udvikling eller morale skal du derfor ikke forvente af Den Usynlige Lesbiske, men forlaget forsøger heldigvis heller ikke at bilde os ind, at her er tale om en decideret grafisk roman. Så fra min side er det meste tilgivet. For Océanerosemarie excellerer klart i at udstille de nederen stereotyper på begge sider af seksualitetshækken; lebbegamet, nassefisseheteroen og den lesbiske sengedød. Stregen er fin mens farvepaletten er konsekvent og udtryksfuld. Dog er jeg ikke alle steder lige pjattet med brugen af negativt rum i ansigter; det bliver nogle gange helt Pjerrot-creepy. Til gengæld er de små litterære og historiske homoreferencer i fodnoterne en stor fornøjelse.

Alt i alt er Océanerosemaries Den Usynlige Lesbiske et stykke let og lækkert tegnet lebbelekture, der leverer gode grin og stikpiller. Lige til at sluge på en times tid i hængekøjen.

4af5_web