PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

1
mar

Sarkastisk angreb på homo-baby-industrien

BOGANMELDELSE:
Kristina Nya Glaffey – Padder og krybdyr

Denne bog handler om en ung lesbisk kvinde, der spekulerer over en mulig familieforøgelse. Jeg citerer fra bogens bagflap; ”Med ætsende sarkasme, morbid humor og en god portion selvironi fremstiller en ung lesbisk kvinde de modstridende følelser og absurde tankerækker, der følger med, når familieforøgelsen ikke begynder i ægtesengen, men derimod på rene markedsøkonomiske vilkår hos den private fertilitetsindstri.”

Det er netop en af bogens hovedpointer er, at man skal vare sig for fertilitetsklinikkers selvbillede og promovering i markedsføringens hellige navn. Ja, man skal vare sig for hele det lyserøde segments profitskabende felttog med nogle stakkels gidsler (de homoseksuelle), der hverken har råd eller intelligens til at modstå det himmelråbende idiotiske og latterlige i f.eks. at tage på et krydstogt med en hel bunke regnbuefamilier.

Kristina Nya Glaffey lader fortælleren råbe “falsk varebetegnelse”, og ikke mindst derfor vil jeg påpege, at det samme gør bogens bagflap/appetitvækker.

Latterliggørelsen (den ætsende sarkasme) af det lyserøde segment og homoseksuelle klichéer kunne netop have haft godt af en god portion selvironi. Selvironien er der, men den er indimellem svær at få øje på i fortællerens (håbløse) kamp for at distancere sig fra stereotyperne. Jeg vil tillade mig at betvivle, at disse absurde tankerækker er noget, der følger med.

Det er jo fulgt med for fortælleren, så det KAN følge med. Men jeg har for eksempel overhovedet ikke skænket det en tanke, om mine børn skulle til World Outgames eller et regnbuekrydstogt, før jeg fik dem.

Hele bogens litterære standup-del har sine fine momenter af morskab og ja, det er sgu da også åndsvagt, se lige dem og os, hva’. Der er ingen hellige køer, alle får på puklen i denne ekstremt velskrevne tour de force, også den tvangsheteroseksuelle omverden. Jeg vil dog give Politikens anmelder, Lasse Horne Kjældgaard, ret i følgende: ”Men padder og krybdyr kan jo også bruges i overført betydning til at benævne og hænge mennesker ud, henholdsvis de intellektuelt underlegne og de ækle eller moralsk anløbne. Og det er – efter min mening – i for høj grad det ærinde, som fortælleren er ude i, på trods af selvironi og selvudlevering.”

Det er ærgerligt, for Kristina Nya Glaffey skriver forbandet godt. Hun går vidunderligt grassat i sprogets muligheder og undgår behændigt at træde i klichéernes sprogblomster, som i øvrigt får fortællerens kvalme til at stige til max hos alle andre. Der er et drive og nogle nyskabende ordbilleder i sætningerne, som forfører læseren langt ind i bogen, ligesom lækre reklamer kan forføre os til at købe et bestemt produkt.

I starten og i slutningen af bogen er tonen en anden, og der vises en mere oprigtig tvivlen på hele børneprojektet. Her finder man smukke tanker som denne; ”… og var det menneskeligt at fejle, og hvis det var, hvor store fejl var det så menneskeligt at begå,…”. En tanke der rækker ind i problemstillingen og udover den, og det er et spørgsmål, som måske aldrig ender som en kliché. Den gør ikke grin med andre, men er i sig selv.

3 af 5
[product id=”8058″]