PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

4
mar

Sarah: Jeg har hjulpet mange

Foto: Michael Falgren

Fra artiklen “Én skal gå forrest”
Læs hele artiklen her

»Den unge lesbiske stjerne«, »Homoikonet« og slet og ret »X Factor-Sarah«. Alt det og mere til kaldte vi Sarah Skaalum i 2011, hvor et forbilledehungrende homomiljø og en evigt sensationsliderlig presse omsider fik en åbent lesbisk teenager at tale om. PROUD! har taget en snak med hovedpersonen selv, efter al postyret har lagt sig.

Det er imidlertid en forpustet Sarah, vi får i røret op til jul. »Jeg er lige på vej hjem. Jeg har været ude og købe julegaver til min kæreste,« oplyser den 16-årige pige.

Der er køkkenting under gavepapiret – snart skal hun og Frederikke flytte sammen. »Vi har lige lagt nyt gulv i kælderen på min mors hus, så vi får hele kælderen for os selv,« lyder det ivrigt fra musikeren og sangerinden.

Hun blev landskendt med en fed streg under, da hun vandt talentkonkurrencen X Factor på DR1 i foråret 2011. Interessen for den hæse Herlevpige var enorm, allerede da den første audition blev sendt på tv.

Ét var hendes karisma og musikalske gennemslagskraft, men hvad der sandsynligvis sendte teenageren kapow ud over kendisrampen var hendes åbenhed.

Sarah Skaalum er formentlig den første purunge lesbiske, som den danske befolkning har fået lige i hovedet uden omsvøb.

Det samme fik hele Herlev to år forinden, da hun som 13-årig fandt en kæreste. »Så var det bare normalt for mig. Hej, her er min kæreste! Nu vidste hele skolen det pludseligt. Så min måde var at få en kæreste og vise hende frem!« opsummerer Sarah sit udspring.

http://www.youtube.com/watch?v=ZTjTBgN1tus

Gad ikke holde det skjult
Allerede før da kunne hun dog godt mærke, at det var pigerne og ikke drengene, der var interessante. Først holdt hun det for sig selv. »Jeg tænkte: Hvad nu hvis mine forældre ikke kan lide mig mere? Til sidst gad jeg bare ikke holde det skjult længere. Nu skulle folk fandme vide, hvem jeg var,« fortæller Sarah.

Reaktionen var positiv, i hvert fald fra dem, der betyder noget for hende. »Min familie tog det med et smil og sagde: Det er fint, Sarah. Og mine venner vidste det i bund og grund godt – man kan vel også se det på mig,« bemærker hun med en tør latter.

Nogle af de præpubertære drenge på hendes skole skulle lige finde ud af, hvilket ben de skulle stå på. Men Sarah har efter eget udsagn altid været anderledes, så overraskelsen var næppe stor for nogen, da hun sprang ud.

»Jeg har aldrig været en pige-pige, men spillede fodbold med drengene og kastede med sten, sne og hvad der ellers var at kaste med uden for. Og jeg er rapkæftet, det hører med til min personlighed,« siger Sarah.

Læs resten af artiklen om Sarah Skaalum her