PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

18
sep

Sådan kan en familie også være

FILMANMELDELSE: Mig og min familie
BUSTER Filmfestival

Børn er dejlige, fordi de bare er, som de er. De pakker ikke tingene ind, de skammer sig ikke over noget, og de siger tingene, som de er. Den nye mini-dokumentarserie Mig og Min Familie, som vises på BUSTER Filmfestival i øjeblikket, demonstrerer dette på smukkeste vis.

Her møder vi fem meget forskellige børn, som alle elsker deres tilværelse, præcist som den er: Om man har to hjem med mange søskende, om man bor på en lille ø, eller om man tror på Jehova. Især Villads er glad, for han har to gode mødre.

Først er der Danny, som er fire år og bor på Brøndby Strand. Hans far har mange tatoveringer og har siddet i fængsel, men Danny elsker at være sammen med ham. Hvad Danny ikke kan lide er mobiltelefoner. Han forklarer: ”Når de voksnes telefon ringer, skal de altid tale i dem. Så gider de ikke bygge Lego mere.” Danny elsker opmærksomhed, og derfor er han glad for, at far bliver ude af fængslet.

Det står lidt anderledes til for Sisse på syv år. Hendes forældre er skilt, så hun har mange papsøskende, som hun skal dele opmærksomheden med. Det er lidt kompliceret, men som Sisse siger: ”Selvom de ikke er mine rigtige søskende alle sammen, så er de rigtige for mig.”

For Amalie på seks år er det ikke så vigtigt at have mange mennesker omkring sig. Hun bor på den meget lille ø, Tunø. Amalie går på en skole med kun seks elever, men alligevel er hun meget genert. Derhjemme har de intet fjernsyn, men de har til gengæld en kanin, som de jævnligt plukker pelsen af til sko.

Ida på syv år bor sammen med sin mor, far, to brødre og sin søster. Her er det kernefamilien og Jehova, der er i centrum, for de er Jehovas Vidner. Ida elsker lørdage, hvor de skal forkynde og drikke kaffe sammen med andre Jehovas Vidner. Ida fortæller også, at ”når der er fødselsdag i klassen, så må jeg ikke synge med. Jeg kan lidt godt lide fødselsdagssangen, så jeg kan ikke lade være med at synge en lille smule inde i hovedet.” Ida kan bedst lide at være sammen med andre, der tror på den samme Gud som hende.

Villads er så heldig at have to mødre. Han er syv år og bor på Vesterbro sammen med sine små tvillingebrødre og sin Mor og Rikke, som han kalder dem. Rikke er lige så meget mor som Mor, men det er Mor, der har født ham. Villads elsker Star Wars, Lego og lakridser, og så hedder hans bedste ven Malte. Villads synes, at Malte har en mere almindelig familie, fordi han har en mor og en far. Han er nu alligevel fuldt tilfreds med sin egen familie. Selvom hans forældre begge er mødre, er de overhovedet ikke ens.

Villads oplever i skolen, at hans skolekammerater tror, at hans far er død. Han ser dog ikke en far, som noget han mangler. ”Hvis jeg skulle have en far, så betød det jo, at jeg ikke ville have enten Mor eller Rikke. Og der er jo ingen af dem, jeg vil af med,” forklarer han. ”Jeg har en mor og en mor. Og det vil jeg ikke bytte for noget som helst.”

Mig og Min Familie formår at rumme fem vidt forskellige tilværelser, som alle opleves som helt almindelige i børns øjne. Børnene får lov til at fortælle om deres unikke familie og livsstil på deres egen uskyldige måde. Det viser sig at være den perfekte opskrift på en usmudset tilgang til forskelligheden i Danmark, helt ryddet for fordomme. Det skal ses.

Mig og Min Familie vises d. 19/9 og 22/9 til BUSTER Filmfestival i København