PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

3
okt

Så er PROUD! Magazine 5 på gaden

LEDER
af Tine Kristensen

Denne udgaves tema er dansk musik. Læs hele magasinet gratis her

Vi har googlet, spurgt os for, og grublet, til vi er blevet helt regnbuefarvede i hovederne. Hvor er de seje LGBT-musikere?

I denne udgave af PROUD! Magazine er vi steget ombord på dansk musiks Pridevogn. Vi har taget en snak med så bredt og repræsentativt et udsnit af passagererne som muligt. Unge, ældre, homo, hetero, akustisk, elektronisk, cutting edge og old school. Det blev hurtigt tydeligt at DJs, både af han- og hunkøn, er skrappe i scratch’ene og udgør mange af dansk musiks homoseksuelle profiler. For lige så heftigt, som homoerne rykker bag DJ-pulten, lige så adstadigt er tempoet inden for skabelsen af rytmisk musik i traditionel forstand.

Mens mange andre lande kan mønstre åbenmundede LGBTer som Anthony (and the Johnsons), Adam Lambert, Elton John, k.d. Lang etc., er den professionelle musik-scene i Danmark ganske blottet for ditto.

Eneste undtagelse er sejtrækkeren Anne Linnet, hele Danmarks biseksuelle musik-mama. Hendes totale ligegyldighed overfor, hvad andre måtte mene om hendes seksualitet, har i samspil med hendes musikalske virke inspireret os andre gennem nu fire årtier.

Men helt ærligt. Hun bliver næppe ved 40 år endnu, venner. Så dejligt ville det være, hvis vi fik flere danske topmusikere at høre, som tilfældigvis også var queer, trans, bi, homo eller på andre måder seksuelt usædvanlige. Ikke fordi, de eller deres kunst nødvendigvis har noget med deres seksuelle orientering, at gøre men fordi det bare er rart at vide, at de er der. At vide, at vores musikkultur er gennemsyret af mangfoldighed.Med bøsseriet står det udpræget slapt til. Danmarks oprørske homomænd kuppede kulturpolitikken i 1975 med albummet Bøsse, og siden er der ikke sket for meget.

Skyldes det, at vi alle sammen synger falsk? At homokunstnere ikke har evnerne til at gøre sig musikalsk gældende? Eller holder de, der har deres skills skruet rigtigt sammen, ganske enkelt lav profil, fordi de ikke magter ikonvagtskiftet efter Linnet?

Ingen (i hvert fald ikke PROUD!) forventer, at musikere skal gøre deres karriere til et stykke ligestillingspropaganda. Men den kæmpe bevågenhed Sarah Skaalum fik i kraft af sin medvirken i X Factor tidligere på året giver et fingerpeg om, hvor usædvanlige åbne homoer er i dansk musik. Fortsat.

Kære homoseksuelle musikere: Spil højere, syng til, vis at I er her. Vi har det godt i Danmark, men I hører til i billedet, og vi har stadig brug for jer.

Læs PROUD! Magazine #5 gratis her
eller køb den lækre papirudgave for kun 39,50 DKK her