PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

7
apr

Ryk direkte i fængsel

SERIEANMELDELSE: Orange is the New Black – 1. sæson

Endelig udkommer serien alle taler om – i hvert fald i min vennekreds – på dvd. Orange is the New Black portrætterer de hårde realiteter i et kvindefængsel. Serien er spækket med komiske stereotyper, interne konflikter og ikke mindst lesbiske intriger!

Den søde. konventionelle forfatter Larry Bloom (Jason Biggs) forelsker sig i den blonde, all-american girl Piper Chapman (Taylor Schilling). Der er dog en del bagage hos hans nye forlovede, han næppe havde forudset. Piper har nemlig en fortid som kæreste til den kvindelige narkosmugler Alex Vause (Laura Prepon). Hun må  nu, et årti senere, bøde for sin fortid ved at afsone 15 måneder i et føderalt kvindefængsel.

I fængslet hersker der stærke hierarkier, grupperinger og mange bureaukratiske regler, der gør det svært for den nyankomne Piper at begå sig. Specielt når ”man” har en tendens til at tale før man tænker. Dette opdager Piper på den hårde måde allerede fra starten, da hun ubevidst fornærmer kokken Reds mad, og som følge deraf bliver benægtet mad fremover. I et univers hvor penge er et fremmedord og valutaen består af shampoo og buddingdesserter, skal der kreative midler til at rette op på fortalelser. Piper kommer dog gennem krisen, dog kun for at opdage, at hverdagen i fængslet konstant byder på nye udfordringer.

I fængslet møder vi ud over den russiske ”forsørger”, kokken Red, også den kristne fanatiker ”Pennsatucky”, Pipers stalker wife Crazy Eyes, sassy miss Taystee, den transkønnede frisør Sophia, den spirituelle hippie Yoga Jones, den sarkastiske x-junkie Nicky og ikke mindst en vis pensioneret narkosmugler.

Vores sympati og identifikation ligger i høj grad hos Piper, der ikke fremstår som typisk kriminel. Under vores ophold med Piper i fængslet, bliver vores moral i høj grad udfordret og man opdager hurtigt at livet i fængslet ikke blot er sort- og hvidstribet. Det er i høj grad en gråzone for rigtigt og forkert. Ligesom i mange andre nyere serier (for eksempel Breaking Bad og Dexter) kan vi ikke forlade os på, at hovedpersonen har den “korrekte” moral. Dette bringer blot et større spændingsfelt til serien, da vi aldrig kan forudse, hvad der vil ske og hvilke valg der bliver truffet.

Serien bygger på Piper Kermans memoirer, fra hendes tid i et kvindefængsel, hvilket understreger det socialpolitiske element serien indeholder. Den er heldigvis opstillet så humoristisk, at det ikke er noget du lader dig tynge af, men det bidrager til at hele dit følelsesregister kommer i spil.

Orange is the New Black er produceret af streamingtjenesten Netflix, der gør det muligt for brugeren at se lige præcis den film eller den serie, som tiltaler dem. Denne nye type af selektiv prioritering har gjort det muligt for nye segmenter at vinde indpas. Orange is the New Black henvender sig i høj grad til det lesbiske publikum, da en væsentlig del af fængslets indsatte er lesbiske og selve hovedpersonen involveres i et lesbisk-straight ménage à trois. Det er en bemærkelsesværdigt og positiv udvikling, at Netflix benytter uafhængigheden af annoncerører og lignende til at producere indhold, der i den grad sætter fokus på seksuelle minoriteter. Det er positivt i forhold til at fremme kvaliteten af underholdning med mindre cis- og heteronormativt indhold på lige fod med alt andet underholdning. Vi glæder os til mere!

4af5_web