PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

29
jan

Rørende portræt af en følsom excentriker

FILMANMELDELSE: The Imitation Game

En vidunderlig film baseret på den virkelige historie om matematikgeniet Alan Turing, der under Anden Verdenskrig opfandt verdens allerførste computer, som skulle vise sig at forkorte krigen med flere år og føre de allierede til sejr.

Under krigen bliver Alan Turing ansat på Bletchley Park, Storbritaniens vigtigste center for dekryptering af den hemmelige Enigma-kode, som er tyskernes uigennemtrængelige kommunikationssystem. Turing står i spidsen for en meget blandet gruppe: nogle matematikere, en skakmester og vinderne af en kryds&tværs-konkurrence. Sammen skal de finde en måde at knække tyskernes hemmelige koder.

The Imitation Game fortæller både rørende og humoristisk om gruppens arbejde, samtidig med at den tegner et gribende portræt af Alan Turing, der ikke kun kæmper med tyskernes koder, men også med samfundets accept af hans homoseksualitet. På daværende tidspunkt er det forbudt at være homoseksuel i Storbritanien og Turing må derfor holde sin seksualitet hemmeligt over for resten af gruppen.

Benedict Cumberbatch spiller rollen som Alan Turing sublimt. Intet mindre. Omdrejningspunktet for filmen er Turings opslidende hovedbrud med Enigma-koden, men undervejs får vi også løsrevne bidder af Turings barske livshistorie, fra en ensom barndom på kostskole til en ensom tid efter krigen.

Det kan lyde rodet, men det er det faktisk ikke. Filmen er på alle måder enormt godt skruet sammen.

I 1952 bliver Turing anholdt og dømt for at have haft et homoseksuelt forhold til en ung mand og for at slippe for fængsel, underkaster han sig kemisk kastration i form af østrogen-indsprøjtninger. Herefter er der ikke meget liv tilbage for Alan Turing.

The Imitation Game er historien om en yderst følsom mand med et liv præget af vold; den fysiske vold fra de andre kostskoledrenge efterfulgt af krigens vold og til sidst statens vold mod individet i form af kemisk kastration.

Det er smertefuldt se på, men på den der helt særlige måde, hvor det gør ondt i hjertet lige der, hvor retfærdighedssansen bor.

Først i 2009, 55 år efter hans død, får Alan Turing en officiel undskyldning af den britiske stat, da premierminister Gordon Brown kalder hans dom for homoseksualitet for ”skrækindjagende” og ”fuldstændig uretfærdig”. Bedre sent end aldrig, som man siger. Men Turings største og mest slagkraftige oprejsning må nok alligevel siges at være gennem denne enestående film.

5 af 5