PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

30
jul

Problemet med Jim Lyngvild

Sørine Gotfredsen, en rimeligt kendt debattør og præst med tilknytning til Tidehverv, udbreder sig i en klumme i Kristeligt Dagblad fra den 27.7.2013  om sagen om fyringen af Jim Lyngvild. At Jim Lyngvild blev fyret som vært for Copenhagen Pride fordi han havde brugt udtrykket “bøssekarle” ser hun som et udslag af vor tids forvirring, der blandt andet består i at vi er blevet alt for følsomme på minoriteterne vegne – de konkrete minoriteter hun så nævner er de homoseksuelle og muslimerne, hvor førstnævnte betegnes som en “ophøjet” minoritet.

Denne følsomhed stiller hun op overfor det forhold, at ingen i dette land har taget anstød af at Jim Lyngvild har ladet sig fotografere som den korsfæstede Jesus, og det selvom han udtrykkeligt gjorde det for at provokere. Og det passer i Sørine Gotfredsens øjne så ganske fint med at man i kristendommen tror på en Gud, der er alt for ophøjet til at han kan lade sig krænke. Men til sidst i sin klumme kommer hun så ind på en ny minoritet, “nemlig de kristne. De troende kristne, altså. Mængden af ateister, almindelige tvivlere med mest hang til velfærd, muslimer, buddhister og tilhængere af andet åndeligt gods overstiger allerede mængden af dem, der tager kristendommen alvorligt.” At nogen vil gide tage hensyn til deres religiøse følelser tvivler Sørine Gotfredsen i høj grad på.

Sørine Gotfredsens tekst er en bemærkelsesværdig øvelse ud i en springende logik og retorik. Hvis den kristne Gud per definition er hævet over at blive krænket, hvorfor skulle kristne så have et krav på at man skal beskytte deres følelser for denne Gud mod krænkelser? Hvordan kan man blive krænket på en ukrænkelig Guds vegne?

Men mere grundlæggende sker der et spændende spring i klummens perspektiv. Sørine Gotfredsen lægger jo ud med at fortælle om at “vi” er blevet for følsomme på minoriteternes, i praksis de homoseksuelles og muslimernes, vegne. “Vi”, dvs. Sørine og hendes læsere – eller er det hele nationen?, er altså ikke homoseksuelle og muslimer. “Vi”, er i stedet den heteroseksuelle og ikke-muslimske majoritet, der træder os selv over tæerne i vores iver for at tækkes “de andre”. Men så begynder Sørine Gotfredsen at skrive om den efter sigende lille befolkningsgruppe, der består af troende kristne. Nu kan man jo ikke med sikkerhed vide, om Sørine Gotfredsen mener, at hun er en del af denne minoritet eller om hun tilregner sig ateisterne, de tvivlende etc. Men da hun er teolog og præst er det, vel et godt gæt at hun mener, at hun tilhører denne minoritet. Og en pæn del af Kristeligt Dagblads kernelæsere vil nok også gerne se sig selv som troende kristne, der tager deres tro alvorligt. Sørine Gotfredsen og hendes antagne læsere skifter altså perspektiv, nu er man ikke længere majoriteten, der træder sig selv over tæerne men i stedet minoriteten, der bliver trådt på. Fra at være en del af majoriteten, der burde sige “stop nu med den klynken” til minoriteterne ender man som læser blandt de klynkende minoriteter. Og det er jo sådan set godt gået, for dermed får man foræret retten til på en gang at træde på andre og klage over, at andre gør det mod en som man selv mener, man har ret til at gøre mod dem.

Hvad Sørine Gotfredsen bare lige glemmer er, at det jo slet ikke var det heteroseksuelle flertal, der fyrede Jim Lyngvild. Det var i stedet Copenhagen Prides bestyrelse, der gav ham silkesnoren, og det især fordi foreningen Sabaah, der hovedsageligt består af LGBT-personer af såkaldt anden etnisk herkomst, truede med at boykotte paraden hvis Jim Lyngvild forsatte som vært. Ikke så meget pga. af hans bemærkning om bøssekarle, men fordi han på Facebook havde kaldt nogle unge med anden etnisk baggrund, der havde forøvet homofobisk vold, vist nok mod ham selv, for “perkere”.

Sagen om Jim Lyngvild handler altså ikke om en heteroseksuel majoritet, der tager for meget hensyn til de homoseksuelle og muslimerne, men om en konflikt blandt homoseksuelle (og biseksuelle samt transpersoner) om hvordan man må tale om personer af såkaldt anden etnisk baggrund, primært muslimer. Men det er også i forhold til denne strid, at Sørine Gotfredsen kunne have haft en pointe. For hvor sandsynligt er det lige, at Copenhagen Pride ville have fyret Jim Lyngvild, hvis en kristen gruppe af LGBT-personer havde truet med at boykotte paraden pga. hans forhånelser af deres tro?

6 Responses

 1. Peter

  Hi Jim, du er for sej… i andre er nogle lunkne fizzer som tager jer selv ALT for seriøst.

 2. Kenneth Christensen

  Syntes det er ret ynkeligt at skribenten føler at det er nødvendigt at blande lommefilosofi ind i en debat. Hun bragte eksemplet op fordi kristne’s følelser kunne blive såret af at en homoseksuel immitere deres gud, ganske som visse selvhøjtidige svanser’s åbenbart blev af Lyngvild’s udtalelse.

  Sørine har både etikken og rationaliteten bag sig, det danske homosamfund ER blevet til en flok klynkene små infantile tudeprinsesser som mener at, bland andet, noget så ynkeligt som en louge på Boyfriend.dk hvor folk frabeder sig asiatiske partnere grundet personlige periffærencer er jordrens undergang,

  Den her historie er et ækelt bevis på at der er mennesker derude som ikke kan, eller vil, tænke rationelt og som går alt for meget op i at alle skal behandle dem pænt men hvis de får bank for at kneppe (højlydt) på lokummet så har vi pludseligt brug for hatecrime beskyttelse, til trods for at statestikkerne viser at det ikke er farligere at være homo i Danmark end hetero – medmindre man ter’ sig som en galning.

  Det her er grunden til at langt de fleste ikke kommer i miljøet.

 3. Spule 4

  Hvad er Jim Lyngvild egentlig kendt for? Nåh jo, han er vanvittig god til at svine andre mennesker til. Da jeg var ung i 80’erne, havde jeg homoer som Coil og Jimmy Somerville som forbilleder, mennesker med talent. Hvad har Jim Lyngvild andet end en stor kæft?

 4. rune

  spørgsmålet er mere hvordan man kunne finde på at hyre et sådant tomhjernet tågehorn som vært.
  hr lyngvild har absolut intet at byde på – ligemeget hvor hårdt han prøver.

 5. thomas andersen

  @ Kenneth, måske du kunne underbygge dine udtalelser med lidt statistik… dine udtalelser er jo kun personlige betragtninger – tsk, tsk!

  Jeg har aldrig hørt om heteroseksuelle, der overfaldes gr. deres seksualitet, men der er bøsser og lesbiske, der overfaldes alene fordi de tillader sig at opføre sig som andre gør (nej, jeg taler ikke om bøsser på lokummer, men bøsser og lesbiske, der overfaldes når de går i byen – ligesom andre danskere gør!)
  Hatecrimes handler alene om, at nogle udsættes for forbrydelser ALENE fordi de er anderledes….

 6. Kaj Erik Nielsen

  Ved ikke rigtigt om det nytter at kommentere ovenstående indlæg og dampbarnet Jim Lyngvild … Knægten er jo snotforvirret og stemmer vist på Dansk Folkeparti …men jeg beundrer Karen M. Larsen som tager tid til at kommentere Sørine Gotfredsens skriverier.. Sørines efternavn må have været en belastning for hende … mein Gott …men fred med hende…. enhver bliver jo salig i sin tro.. men at diskutere et gudsbegreb som om der virkelig findes en gud, er jo patetisk… alle ved jo at der ikke findes nogen gud… Fejlen var nok i første omgang at invitere Jim Lyngvild til Priden … han repræsenterer jo ikke på nogen måde de fleste homoer i Danmark… og mode har han jo heller ikke forstand på.. modekongen fra Ekstra Bladet… ha ha