PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

11
okt

Prisvinder: “Vi skal fanme lade vores børn, lege som de vil”

MIX Copenhagen ruller i øjeblikket på sine sidste dage. I løbet af den ti dage lange LGBT-filmfestival har Københavnerne kunnet kravle ind i biografmørket og forsvinde i et væld af film om L, G, B og T’er. Vanen tro blev en af festivalens efterårsaftener brugt på at hylde dansk tv og film, der har sat fokus på LGBTer i det forgangne år. Dette skete tirsdag aften da BENT-prisen for tredje gang blev uddelt. Prisen, som er på 10.000 kr., gik til tilrettelæggeren Sebastian Ottenstein fra DR Ung for dokumentarprogrammet Det jeg aldrig fik sagt om den 26-årige Dia, står over for sit livs største beslutning: At rejse til Thailand og få foretaget en kønsskifteoperation.

Da vi fanger Sebastian torsdag eftermiddag lægger han ikke skjul på, at han stadig fejrer prisen. Fryden er ikke mindre af, at to af de tre andre nominerede var TV2-produktioner. Men det er ikke det, der vejer tungest hos ham: “Det er mest af alt det, at jeg synes, det er en sindssygt vigtig historie om et virkelig vigtigt emne. Jeg håbede på, at det ville kunne give historien fornyet opmærksomhed og Dia taletid i nogle mere mainstream medier.” For dokumentaren er faktisk næsten et år gammel, men er kun blevet vist på den ganske nye, og lidt gemte, kanal DR3. Sebastians ønske blev heldigvis opfyldt, da Aftenshowet onsdag aften fulgte præmieringen op med at invitere Dia i studiet. Se indslaget her

Sebastian og Dia fandt hinanden i et Google-forum for transkønnede, da han ledte efter et emne til filmen. Selvom Sebastian er kommet en del i den københavnske homomiljø og genderbender-kulturen omkring Warehouse 9, var han ikke forberedt på Dias historie. Gennem lange samtaler blev han introduceret for hendes voldsomme barndom og store kamp mod selvhad.

“Det var utroligt trist at høre hende fortælle om, at hun som barn og teenager selv var fuldstændig overbevist om, at det var hende, der var noget galt med. Simpelthen fordi hun aldrig havde fået andet at vide. Hun troede på, at hun var afskum og egentlig ikke fortjente at leve.”

Han har selv børn og fortæller, at især ét aspekt af historie berørte ham: “At se den der barnlige glæde og følsomhed, som bare blev afvist gang på gang. Indtil den lille, fine dreng er blevet overbevist om, at han var helt forkert og ikke fortjente en plads i verden.” Og konklusionen er klar: “Vi skal fanme lade vores børn lege lige præcis de lege, de selv vil, og vi skal støtte dem.”

Vi kan heldigvis forvente mere LGBT-tv fra Sebastian i fremtiden. Lige nu arbejder han fuld tid på Bøssestudier, som er DR3’s efterfølger til HomoLesbians. Han mener nemlig, at det er et meget ensidigt billede, der tegnes af dansk bøsseliv i programmer som Dagens Mand og Divaer i Junglen.

“Der er i 2013 stadig er mange fordomme og forenklede forestillinger om, hvad det vil sige at være bøsse. Og jeg tror faktisk, det bliver værre og værre. For hvis man har disse fordomme, bliver man desværre ofte bekræftet, når man tænder fjernsynet.”