PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

11
jun

Pridearrangører: Vi vil ikke kopiere København

Foto: Martin Ballund

Dagen efter Aarhus Pride kan gruppen af frivillige arrangører og medhjælpere sole sig i kærlighed og taksigelser på Facebook. Kommentarer som “Tak for en fantastisk dag” og “Vi glæder os allerede til næste år” kommer fra både unge og ældre, århusianere og gæster udenbys fra. Både på dagen og i kølvandet synes der at være en stor forståelse for, at Aarhus Pride er et nyt arrangement, som skal finde sin endelige form med tiden.

Men intet homomiljø uden bedske bemærkninger, “jeg-kunne-fandme-lave-en-meget-bedre-Pride-så-hvorfor-ringede-I-ikke-til-mig”-ævl samt reelle kritiske tilbagemeldinger. PROUD! går til talsmanden for Aarhus Pride, Mads Hedelund, med en flok flabede spørgsmål, vi har hørt stillet af jer ude i byen.

 

De orange armbånd var udsolgt lynhurtigt, hvad skete der lige for det? Vi var mange, der gerne ville have støttet og været en del af festen om aftenen.

“Ja, I var nemlig RIGTIG mange! Det her var vores startskud, og vi havde slet ikke turdet håbe på eller budgetteret med at se så mange mennesker. Vi havde lavet 500 armbånd, som kunne købes for en 50’er og gav indehaveren billige barpriser og indgang til Fatter Eskil og Gbar i Skolegade. Men man kunne jo støtte os økonomisk på andre måder – for eksempel bare ved at købe en øl i baren, og alle havde lige muligheder for at komme ind på barerne i Skolegade.”

 

Ja, hip hurra, så I alle os, der stod i kø ude i regnen i timevis for at komme ind?

“Vi har bemærket en vis utilfredshed med kapaciteten på de officielle afterpartysteder. Og vi kan godt forstå, at det var surt at stå i fuld fest- eller dragmondering i regnen og har allerede besluttet at udvikle aften- og natteaktiviteterne til næste år. Men for at sætte tingene i perspektiv: Vi har stablet dagen på benene for 40.000 kroner og kan ikke sætte privatøkonomien på spil med en kæmpe pridefest det første år. Derfor har vi i stedet haft et rigtig godt samarbejde med nøglerestaurationerne i Skolegade og Mens Club, hvor vi sikrede trygge rammer og gode priser i baren. Men igen: I var bare så fantastisk mange!”

 

Kan I ikke samarbejde med Copenhagen Pride, så Aarhus Pride bliver endnu større?

“Vi har masser af kærlighed til Copenhagen Pride, ingen tvivl om det. Men det er da sjovere at have to forskellige arrangementer end to, der forsøger at ligne hinanden. Aarhus er en helt anden by, og mange homoer fra hele Jylland føler, at det er deres sted. Her findes så mange gode idéer hos ganske almindelige mennesker, og dem vil vi gerne give plads til sammen med de små foreninger. Størrelse er ikke alt, vi tilstræber at lave en hyggelig parade og pridedag, hvor alle kan bidrage og blive hørt og set.”

 

Hørt og set? Der var ikke meget musik og fest at høre i paraden 🙁

“Det er jeg ikke enig i. Personligt gik jeg et sted, hvor folk sang Lars Lilholt på repeat! Paraden viste vores indgangsvinkel ret godt, synes jeg. Vi starter i det små og bygger det op med tiden alt efter, hvad miljøet selv har lyst til at byde ind med. En anden ting er, at det at få lov til at spærre gaderne af og få politiets beskyttelse en lørdag i landets næststørste by er svært. Høj musik kræver yderligere tilladelse, og det ser vi på næste år.”

 

Vi savnede dragshows og Melodi Grand Prix-toner på pladsen, sørger I for det næste år?

“Alt er muligt, men det er meget tidligt at sige noget om næste års Aarhus Pride. Helt sikkert er det dog, at med den skide skønne opbakning kan vi slet ikke lade være med at arrangere Aarhus Pride i 2013. Nu har vi som minoriteter i Aarhus vist, at vi er mange, glade og opfører os nogenlunde pænt. Det giver os mulighed for at løfte arrangementet endnu højere næste gang, så tak for det!”

 

Var du til Aarhus Pride? Byd gerne ind i debatten herunder 🙂

10 Responses

 1. Jeg var tilskuer til optoget, og kunne slet ikke lade være med at gå med hele vejen. Det var bare flot! Hyggelig stemning, glade mennesker og masse af venlighed. Det var lige til at blive glad i låget af 🙂

  Bliv endelig ved
  De varmeste hilsner
  Susanne (en stolt århusianer)

 2. Karsten

  Aarhus Pride skal være sin egen, og ikke et plagiat/kopi at Copenhagen Pride, så lad nu Aarhus pride udvikle sig stille og roligt.
  og bevar så det særlige Aarhus særkende I nu en gang har.

  Regner med, at komme igen næste år.

  Forslag: prøv om I kan spænde en stor presenning ud over skolegade og sæt nogle bare op udenfor

  1. Henning

   Aarhus særkende?? Hvad er særligt kendetegnede for Aarhus? Altså andet end at byen har næsten 300k indbyggere, men et sindelag som man normalt finder på bøh-landet?

 3. John Kjøller

  Jeg havde stærke fordomme inden denne pride. Jeg gider ikke at se dragshows, og jeg gider ikke larmende Trance/House, – eller Melodi Grand Prix. Alt dette plejer at være en fast og central del af Prides.
  Det var det ikke denne gang?! Fantastisk!

  Jeg synes at DJ, i den ene ende af pladsen var ekstremt irriterende. Jeg ville gerne have kunnet gå ned i den anden ende af pladsen, og finde et sted hvor jeg kunne sidde og hygge. Men alt var jo overskygget af DJ’en.
  Det gider min slags ikke. 🙂
  Fint at der er folk der gider det – men et sted med lidt mindre af den slags, ville være fedt, for folk af min slags.

  Størrelsesmæssigt når det jo ikke Københavnernes Pride, – men feel, og modet til ikke at følge “reglerne” for hvordan et pride “bør” være – gjorde at dette fungerede som PRIDE, for mig.

  Min slags siger: Hold fast i tanken om et “Jysk” Pride.
  Med fødderne solidt plantet i mulden, og med stolthed vise hvordan en Jysk homo ser ud.
  Tag hverdagstøjet på, og vis verden at vi ser ud fuldstændig som dem.
  Herrer: drop kjolerne – medmindre du rent faktisk bruger dem, til hverdag. – Og i så fald; tag hverdagskjolen på, og stå ved hvad og hvem du rent faktisk ER. Og ikke et overpyntet glansbillede på en homostereotyp.
  Det var mine 5 cent.

  Tak! 🙂

 4. Mads

  Jeg savnede heller ikke Drags og Melodi Grand Prix! DJ’en kunne måske godt have spillet noget mere “folkeligt”, men med økonomien i år, synes jeg, det var et ganske godt bud. Musik er jo ikke gratis at spille på offentlige steder.
  En Pride er (også) en fest, så hvis nogen, uanset køn, tager glamouren med er det skønt! En Pride er kom som DU er – og lad de andre komme som DE er. Så kan vi netop fejre mangfoldigheden og at vi alle sammen gerne må være her.
  Herfra masser af klapsalver og buk til arrangørerne. Som frivillig fik man et indblik i det store arbejde, og der var F’me styr på tingene! Sådan! Godt gået til Mads, Sidsel, Martin, Michael og Pernille – og selvfølgelig dem, jeg evt. har glemt!

 5. Keld Christensen

  Det var både min kærestes og min egen første pride og vi havde en fantastisk dag, det kunne ikke have været bedre. Arrangørerne har gjort et fantastisk stykke arbejde, så stor klap på deres skuldre.

  Jeg ved at arrangørene havde meget fokus på at folk skulle og kunne komme som de er… Og det gjorde vi så.

  Stor tak til Aarhus Pride, for en fantastisk dag, vi glæder os til næste år!

 6. Vel organiseret og vi var glade for at være ” first movers “. Pladsen er jo nærmest lavet til pride lounge.
  Underholdning og afterparties : Hvad med at spørge de tilfredse udstillere på officerspladsen og der kunne jo være nogle underholdere, der ville optræde til et venligt niveau, nu hvor der er noget materiale at vise frem.

 7. Henrik

  Hej

  Vil bare sige at det var en fantastisk oplevelse! 😀 det var min første pride og jeg var fuld af godt humør fra kl 7 om morgen (tog og busturen til århus) til jeg gik hjem kl BIB om natten! 😀

  det eneste jeg og mine veninder var kede af, var da vi spurgte i en bod, om hvor man kunne købe de armbånd med alle de lækker fordele, sagde da vi kunne købe dem her hos dem og soldte os de forkerete.. hvordan vi opdagede det? da vi står foran tivoliet, bliver vi grint ad og for vist hvordan den ser ud… vi går jo selv følgelig tilbage og fortæller pænt at det ikke er de rigtige.. hvor de benægter alt.. men sådan går det jo.. øv øv 🙂

  ud over det havde vi en FED pride og bytur 😉 det skal i have, vi ser frem til næste år! 😀

  kram og kys her fra! 😀

 8. Anna

  Dejlig nede på jorden stemning i Dks skønneste by. Selvfølgelig skal Pride I Århus ikke være en kopi.

  Jeg savnede ikke dragshows og Melodi Grand Prix-toner. Jeg savnede, der i mod, noget musik som passede lidt bedre til Århus day time og til en lidt bredere smag.

  Men stor taknemmelighed herfra, til alle for det store arbejde.

  Vi ses næste år.

 9. Henrik

  Super god første pride for Århus..Tillykke..

  Men de meget monotome toner, var ikke velvalgt til det brede publikum..Men havde sikkert passet bedre til en 18års fødselsdag.

  Så vi håber på en musik stil næste år, der kan være med at sætte en stemning, for os der er lidt ældre. Det er ikke hyggeligt, at side i flere timer og lytte til total ukendt musik, og vi gik da også da det blev for meget.Så lad os få noget Medina, lady Gaga, Pink og lign. næste år..

  Det havde været bedre bare at lade kanal voice spille..

  Men vi glæder os alligevel til næste år og kommer igen 😀