PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

Filmanmeldelse

23
feb

Plotløs burlesque-bizarre

FILMANMELDELSE: Bizarre
Berlinalen 2015

Bizarre er en fiktionsfilm om den faktiske bar, Bizarre, i Brooklyn, New York. Det er spændende at få lov til at kigge indenfor, men handlingen bliver lidt for bizar for denne anmelder.

Filmen handler om unge, hjemløse Maurice (Pierre Prieur), som tages under vingerne af et lesbisk par, der ejer baren Bizarre. Maurice får et værelse i kvindernes lejlighed og må så til gengæld stå til måls for deres små-sadistiske ydmygelser. Han begynder også at arbejde som opvasker og afrydder på Bizarre, hvor der hver aften er en burlesque-performance af mere eller mindre grotesk karakter. Den smukke, androgyne Luka (Adrian James) arbejder også på Bizarre, og de to unge mænd udvikler et nært venskab, som de gennem hele filmen forsøger at forhandle på plads – den homoseksuelle Luka med ønsket om at blive mere end bare venner, og Maurice, som aldrig fortæller nogen, hvem han er, eller hvad han vil.

I filmens slutning indhenter fortiden Maurice, og virkeligheden smelter sammen med den groteske burlesque i en angstfyldt kulmination af kærlighed og destruktion.

Filmen sammenblander på fin vis (Maurices) virkelighed (som jo faktisk er filmens fiktion) og den groteske burlesque (som jo faktisk er dokumenteret virkelighed fra den rigtige bar i Brooklyn). Desuden er kærlighedshistorien mellem Maurice og Luka både dragende og troværdig – ikke mindst pga. rigtig fint skuespil af Pierre Prieur og Adrian James.

Alligevel sad jeg tilbage med en lidt tom fornemmelse, da rulleteksterne gik på. Historien om Maurice bliver aldrig forløst – han forbliver den tavse, hemmelighedsfulde karakter, som vi på intet tidspunkt lærer at kende. Mange gange skrues der endda op for musikken eller trafikken, når han taler, for ligesom at skjule, hvad han siger, og denne eksplicitte insisteren på ikke at komme ham nærmere kunne være interessant nok, hvis der lod til at være en eller anden mening med det. Men for denne anmelder forbliver denne mening skjult, og det virker heller ikke til, at det hemmelighedsfulde er en pointe i sig selv, så til sidst holder man bare op med at interessere sig for, hvad der eventuelt kunne ligge bag hans gøren og laden.

Bizarre har både flotte mennesker, sex og nøgenhed, grotesk burlesque og velskrevne scener, hvor man får lov til at trække på smilebåndet. Men den har også en masse løse ender, som aldrig rigtigt samler sig i en fortælling.

3af5_web