PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

25
jan

Oscarvindende tåreperser af en transklassiker

FILMANMELDELSE: Boys Don’t Cry

Hilary Swank vandt fortjent (endda foran Annette Bening) en Oscar for sit portræt af transmanden Brandon Teena i Boys Don’t Cry. Den autentiske historie udspiller sig i Falls City i Nebraska. Udkants-USA supreme. Et indavlet sted, der emmer af analfabetisme og frustration.

Mangfoldighed og tolerance er ikke værdier, der slår specielt kraftigt ud på byens sociale barometer. Lana (Chloë Sevigny, som du måske husker fra If These Walls Could Talk 2) drømmer om at slippe væk fra Redneckville og dens animerede mandfolk. Derfor dulmer hun sin desillusionering med alkohol og stoffer, men rives ud af den grå, håbløse hverdag ved mødet med Brandon.

Vi suges ind i Lana og Brandons forhold og efterlades fuldstændigt overbeviste om, at de har fat i en kærlighed, der kan sprænge alle rammer og normer, de føler sig presset ind i. Det være sig både fysiske, følelsesmæssige og sociale. Men de to er i undertal, og tragedien lurer forude.

Det er lykkedes Kimberly Peirce at instruere med stor finesse. Ikke blot skuespillerinderne i spotlyset, men også hele paletten af uduelige landsbytyper har imponerende nuancer. Resultatet er en utroligt helstøbt film. Ud over at være fængslende og velspillet er Boys Don’t Cry trods snart 15 år på bagen fortsat en umådeligt vigtig film, som giver tolerancen det sidste ord.

5 af 5

[product id=”5544″]