PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

22
sep

Hverdagsrutsjebane af kønsnormer

FILMANMELDELSE: Tomboy
BUSTER Filmfestival 2011

Tænkte du ”mere af det”, da du så Boys Don’t Cry med Hilary Swank? I så fald er det franske ungdomsdrama Tomboy lige sagen.

Dog knapt så voldsom. Laure skal til at starte i 5. klasse. Hendes fars skiftende arbejde gør, at familien flytter meget, og det giver Laure mulighed for at starte på en frisk jævnligt. Laure beslutter sig for at præsentere sig som ”Michaël” for de andre børn i det nye nabolag. Det er der ingen, der sætter spørgsmålstegn ved, for Michaël ligner en dreng med sunde, maskuline interesser og falder hurtigt til i drenge-gruppen.

Michaël forelsker sig til og med i den kønne Lisa, der ligesom alle andre er overbevist om, at han er dreng fra inderst til yderst. Skiftet fra Laure til Michaël går faktisk strygende. Men illusionen kollapser med et brag, da Laures mor får nys om Laures selvgjorte kønsskifte og tvinger datteren til at bekende køn overfor sine omgivelser.

Historien om Laure, der føler sig bedre tilpas som en Michaël, er yderst vellykket, og det er i høj grad børneskuespillernes fortjeneste. Tomboy virker realistisk, og vi har følelsen af at komme helt tæt på karaktererne. Dette underbygges af både kameraføringen og en nærmest dogmeagtig mangel på filmmusik. Den plads stilheden efterlader sig, giver masser af rum til de unge skuespillere, der i den grad formår at udnytte pladsen. Publikum hives effektivt med i Michaëls hverdagsrutsjebane og oplever en rørende fortælling om ung kønsidentiet.

[product id=”7423″]