PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

18
feb

Ny dokumentar om lesbisk filmlegende

FILMANMELDELSE:
Ulrike Ottinger – Nomad from the lake
Berlinalen 2012

Den unge og håbefulde filminstruktør Brigitte Kramer så første gang Ulrike Ottinger tilbage i 1969. Den cigarrygende, selvsikre og allerede dengang anerkendte kunstner og filmmager gjorde et stort indtryk på Kramer, men der skulle gå flere år, inden hun ville få muligheden for at samarbejde med og udvikle et venskab til forbilledet Ottinger.

Mere end 40 år senere kan Berlinalen lægge lærred til dokumentaren Ulrike Ottinger – Die Nomadin vom See. Et rørende og dybdegående portræt af kunstneren og filmmageren, Ulrike Ottinger, skrevet, instrueret og produceret af veninden og filminstruktøren Brigitte Kramer.

Kramer tager sit udgangspunkt i Ottingers elskede barndomsegn i Konstanz ved Bodensee i Sydtyskland. Det var her, Ottinger allerede som ung kunstmaler formåede at fange den internationale kunstverdens opmærksomhed. Men efter en tid i Paris, besluttede hun at lægge penslen på hylden og kaste sig over et nyt medie; film.

Ottingers filmiske univers er komisk, bizart, og surrealistisk. Dokumentaren og iscenesættelsen, det fundne og uopfundne, det virkelige og det teatralske – alt flyder det sammen i en ukendt, farverig billedverden. Inspirationen finder hun i politiske og kulturelle begivenheder, i sine drømme og øjebliksoplevelser, som derefter fortolkes, ironiseres og fremføres som små symbolske budskaber. Rollerne spilles overordnet af kvinder, og kostumer og kulisser er skabt af Ottinger selv.

Flere kritikere, venner og kollegaer – blandt andre Irm Hermann, som medvirkede i flere Ottingerfilm – deler ud af deres oplevelser og erfaringer med kunstneren og hendes virke. Ulrike Ottinger er et multitalent, en evig nomade, altid på rejse efter nye uberørte steder, hvorfra en historie kan fortolkes og fortælles. Og det er til fulde lykkedes Brigitte Kramer at give et fascinerende indblik i denne beundringsværdige og enestående kunstners liv og arbejde.