PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

18
okt

Discount-version af eksklusiv livshistorie

FILMANMELDELSE: Martina Navratilova – Her story

Historien om Martina Navratilovas bedrifter på tennis-banen er nærmest episk. Men hvis du allerede kender den fra A til Z, vil en velillustreret litterær biografi være en bedre oplevelse end denne dokumentar. Gør du ikke, er det en must-see alene fordi, Martina Navratilova er en del af denne verdens homopensum. Der er absolut henrykkelse at spore på billeder fra midt-firserne af Martina med pink læbestift og et bundesligahår af rang. Men de er netop billeder, ikke videoklip eller interviews med tennislegenden selv, og det er lidt ærgerligt.

Den tjekkiske afhopper er notorisk kendt for at være pressesky, men som seer er jeg sådan set fløjtende ligeglad. Jeg vil se frk. Navratilova live og i bevægelse. Det kniber uden tvivl med filmmaterialet fra hendes tid i Tjekkoslovakiet, inden hun rejste til USA. Men med 40 år i gamet må hun simpelthen være blevet filmet for-, bag- og ovenfra, udtalt sig og optrådt offentligt så mange gange, at det burde være muligt at klippe noget nogenlunde hæderligt sammen.

I stedet er størstedelen af filmen illustreret med billeder, der udsættes for slidte zoomeffekter og genbruges flere gange i filmen. Man har uden tvivl villet lave filmen uden at skulle have så meget som én krone op af lommen i royalties på foto- og filmmateriale. Dokumentarmagerne har ikke talt med damen selv, men ene og alene med mennesker omkring hende. Af disse er den mest interessante Martinas evige rival og veninde, Chris Evert, men hun virker ikke særlig engageret i projektet og udviser flere gange decideret irritation overfor intervieweren.

Martina Navratilova: Her Story er en lav-budget tv-dokumentar, der leverer historien om tennis-fænomenet uden dikkedarer, men også uden indlevelse. Martinas historie er heldigvis  interessant i sig selv, og det gør, at oplevelsen ikke bliver pinagtig. Men som antydet heller ikke specielt berigende.

2 af 5

Læs flere anmeldelser af film, hvor homoerne går til bolden i PROUD! Magazine #4 her