PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

19
mar

Når begær rimer på besvær

FILMANMELDELSE: Absent (Ausente)
London Lesbian and Gay Film Festival

Der er ingen lette løsninger, når begæret griber om sig i argentinske Marco Bergers anden spillefilm, som i 2011 vandt Berlinalens queerpris, The TEDDY Award.

Den langlemmede yngling, Martin, har et gevaldigt crush på sin voksne svømmelærer, Sebastian. Snu som kun en forliebt 16-årig kan være det, får han iscenesat en række usandsynlige omstændigheder, der sikrer ham en overnatning hos sit hjertes udkårne. Overskridelsen af grænsen for en socialt og juridisk acceptabel lærer/elev-relation giver Martin en magt over sin lærer, som han efterfølgende teenage-kejtet prøver at navigere i. Sebastian nages nemlig af moralske kvababbelser og, fornemmer man, oprigtig forvirring: Gengælder han faktisk Martins følelser?

Det besværlige begær i form af ubelejlige (homo)forelskelser og ukonventionelle alders- og statusrelationer ikke er noget nyt tema i film, og i Absent iscenesættes det som potentielt kriminelt. Thriller-effekter som slagskygger og suspense-opbyggende musik bliver flittigt brugt. Der er lange, tavse bilture og lange, æggende blikke. Det (lidt for) langsomme tempo giver en følelse af den nagende tvivl og dårlige samvittighed, den fåmælte Sebastian kæmper med, mens han – og tilskueren – som en sindets detektiv prøver at opklare, hvad der egentlig er sket.

Instruktøren har udtalt, at han med Absent ønsker at “analysere begærets natur uden at dømme”. Krimivirkemidlerne som metafor for den farlige tiltrækning fungerer godt, og det næsten ordløse thriller-drama giver da også en vis forståelse for den komplekse situation, de to mænd befinder sig i. Uden at røbe for meget ender det hele dog i en unødvendig kliché-katastrofe, som problematiserer det homoseksuelle lærer-elev begær lidt for flertydigt. Jeg sidder således tilbage uden at vide, om filmens moralske kæphest er homobegær eller lærer-elev-begær.

3af5_web
[product id=”5401″]