PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

8
jan

Minoriteternes megafon eller småborgerlig støvsamler?

LGBT Danmark, tidligere kendt som LBL, fylder 65 år i 2013. Landsforeningen har historisk set gjort et kæmpe arbejde for at give danske homoseksuelle de samme rettigheder som alle andre. Men har den nået pensionsalder-en? Hvad kan vi bruge organisationen til i dag? PROUD! spørger en række aktører og repræsentanter iblandt transpersoner, homoer og queers i Danmark.

For de fleste danskere foresvæver det, at der vist nok er noget med bøsser og lesbiske, der hedder LBL eller LGBT eller noget. Mange kender lykkeligvis mere til det, der i dag hedder Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner. Det er blandt andet den, vi kan takke for »raskgørelsen« af homoseksuelle, det registrerede partnerskab, forbedrede vilkår i forbindelse med adoption og kunstig befrugtning samt sidste års åbning for kirkelig vielse. Alt ved frivilligt arbejde.

Men lgbt’er er lige så forskellige som mennesker i al almindelighed. Vi har ikke de samme drømme, behov eller forudsætninger, bare fordi vi tilhører den samme minoritetsgruppe. Og hvad med queers, aseksuelle, interkønnede og panseksuelle? Lgbtqiap – mangfoldigheden iblandt seksuelle og kønslige minoriteter er kun tiltagende. Imens er LGBT Danmark i store træk, som den altid har været. Foreningen forsøger at samle os, oplyse alle og lobbye for lige rettigheder. Samtidig har vi i dag flere minoritetsorienterede foreninger, netværk og foretagender i Danmark end nogensinde før.

Umuligt at varetage alle interesser
Udfordringen og velsignelsen ved lgbtqiap-arbejde i Danmark er netop mangfoldigheden. Ifølge queer-aktivisten Mads Ananda Lodahl kan de vidt forskellige livsstile, profiler og behov dog blive dødsstødet for vores gode, gamle LGBT Danmark:

»Det er ikke muligt at have en organisation, der favner alle. Det spændende er, at vi er den mest diverse minoritetsgruppe overhovedet, både politisk, etnisk og så videre. Ingen kan gå ud og sige, at man repræsenterer alle de her mennesker. Så er det bedre at være ærlig og nøjes med at repræsentere en gruppe eller en bestemt strategi inden for minoriteten.«

Læs resten af debatartiklen med udtalelser fra LGBT Danmark og LGBTQ-talspersoner fra hele landet her. Deltag evt. i debatten i kommentarfeltet herunder.

3 Responses

 1. Jeg synes det er meget svært at få gjort klart at LGBT-Danmark ikke som en selvfølge kan regne sig som en overordnet paraply organisation, og da slet ikke for transpersoner. Den nu nedlagte forening Trans-Danmark havde eksisteret i årevis før LGBT-Danmark (af nød?) begyndte at interessere sig for T-personer. Trans-Danmark er idag afløst af FATID – Foreningen Af Transkønnede I Danmark – Og det er også kendetegnende at LGBT-Danmark som i sin basis er en organisation for homoseksuelle – stadig regner med Transpersoner som homoseksuelle. Alene af den grund er der brug for modspillere og uafhængige sammenslutninger/foreninger. Og LGBT er jo ikke en verdensforening – men et efterhånden almindeligt begreb som jeg i øvrigt synes er et meget klodset begreb. Hvad i alverden har homoseksuelle og biseksuelle tilfælles med transkønnede ud over det er trængte minoriteter. Sammensmeltning af begrebet er meget uheldigt for transpersoner der idag må slås for ikke at blive nævnt som en seksuel minoritet hvad de vitterlig ikke er. Og gud hjælpe mig om ikke LGBT-Danmark selv må føre kampen for det de selv medvirker til.Lidt absurd! Ikke alt er fryd og gammen – og ikke alt skal ubetinget stå sammen! Men de skal da have et tillykke på 65 års dagen og man må så håbe at de formår at forstå at de ikke er altings store moder – men en forening på lige fod med os andre der fører en fuldt ud ligeberettiget kamp for transpersoners rettigheder her i landet, og oven i købet har mange flere års erfaring.

 2. Simon

  Jeg forstår ganske enkelt heller ikke hvad i alverden der får T-personer til at melde sig i en forening for homoseksuelle.
  Det svarer vel til at blande sukkersyge med kræft. Det har intet med hinanden at gøre.
  Men den homoseksuelle forening har nok ikke kørt stabilt økonomisk i de sidste del år, og har måske på den måde været på strandhugst?

 3. Simon

  Denne forening kunne måske også med held includere heteroseksuelle, så er alle grupperinger vist med, uden undtagelser, NOT!
  Sjovt, som LGBT rager til sig af folk og fæ. Jeg undres stadig 😉