PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

20
jun

Mesterlig fortælling om usundt lesbisk forhold

BOGANMELDELSE:
Sofi Oksanen – Baby Jane

Personligt er jeg mest til feel-good romaner og chick-lite. Men da Sofi Oksanens bog Baby Jane ramte min postkasse, kunne jeg ikke lade muligheden for at læse en ”lesbisk” bog af en forfatter, der har vundet Nordisk Råds Litteraturpris, gå forbi. Finske Sofia Oksanen modtog prisen for sin tredje bog Renselse, men hendes debut Baby Jane fra 2005 er udkommet på dansk og handler om et kærlighedsforhold mellem to kvinder.

Forholdet starter ganske klassisk med en scoring på en homobar i Helsinki. Forelskelse udvikler sig til kærlighed, men allerede efter 10 sider lader Oksanen det pible frem mellem linierne, at der er en gennemgående sygelig afhængighed på vej.

Det sygelige er på overfladen fortællerens kærestes, Pikis, panikangst og socialfobi, der holder hende spærret inde i sin lejlighed. Hun er afhængig af såvel kæresten som eks-kæresten til at hjælpe med små praktiske ting som indkøb, tøjvask og så videre. Langsomt udfoldes omfanget af den mentale usundhed, og Oksanen formår på blændende sproglig vis at fastholde læseren i hovedpersonernes (des)illusion af,at det må blive bedre.

Først når man lukker bogen går det op for en, at man delte fortællerens undren over, at hun kom til at savne sit eget undertøj – men ligesom hende fuldstændig lukkede øjne for, at hun ikke kom til at savne sit eget liv! Livet blev langsomt gnedet af i strømpebukser og undertøj, som hun selv postede til fremmede mænd for penge. Det illustrerer forfatterens skræmmende dygtige håndtering af sproget og dermed også af læseren.

Titlen Baby Jane er en reference til en filmisk kultklassiker fra 1962, Whatever happened to Baby Jane?, hvor to aldrende søstre driver hinanden til vanvid. Heller ikke Oksanens roman rummer mange øjeblikke egnet til slumretæppe og hyggete. Personerne fastholdes i de syge indbyrdes relationer, og sygeligheden består selv når afhængigheden forsvinder – på allersidste side, uden den mindste forløsning.

Oksanens debutroman og den 50 år gamle thriller har for så vidt ikke meget tilfælles. Dog er ét tema centralt: Det uhyggelige i, at kærlighed i sin oprindelige uskyldige form stadig er der, men at den kan overskygges af afmagt og dårlig samvittighed i en sådan grad, at alt bliver destruktivt og ukærligt.

Det er tydeligt at mærke, at Sofi Oksanen er en mester med sætningerne, ordene og hele den sproglige struktur, og det er et privilegium for mig og andre homo-medlæsere, at en prismodtager fortæller en dunkel historie om et lesbisk par. Jeg kan klart anbefale Baby Jane, men læs den for en sikkerheds skyld en dag, hvor solen skinner og du har mange aftaler de kommende dage.

Sofi Oksamens Baby Jane kan købes her