PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

29
apr

Mary Gauthier: ”Min musik er min livline” 

Mary Gauthier, en prisvindende singer-songwriter fra USA, turnerer for tiden verden tynd, mens hun – med en guitarrem over skulderen og en fortid med alkohol og stoffer bag sig – krænger sin sjæl ud.

PROUD! fanger den amerikanske sangskriver på telefonen, mens hun er på sit hotelværelse i Odense, hvor hun skal spille koncert om aftenen. Foråret er på vej, og hendes jetlag er forsvundet.

”Jeg har været på turné i flere måneder. Det er bare mit liv. Jeg står op og gør det, jeg skal gøre, og så prøver jeg at lade være med at bekymre mig for meget om alting. Der er så mange ting, der kan gå galt, når man rejser, men det nytter ikke noget at være alt for bekymret,” siger hun.

Sange skal forbinde folk
Bekymringer har Mary Gauthier da også haft nok af i sit liv, men musikken og livet på vejen, er ikke en del af dem.

”Det bedste ved at være på turné er, når jeg står på scenen,” siger hun og forklarer, hvorfor hun gør det aften efter aften:

”Jeg vil gerne have, at folk føler sig forbundet med sangene, hinanden og sig selv. Det er mit job. Forhåbentlig vil folk opleve en masse følelser og opleve sig selv gennem sangene. Målet for enhver singer-songwriter er at forbinde folk.”

Men inden folk kan blive forbundet, skal sangene skrives, og den proces beskriver Mary Gauthier med følgende metafor:

”At skrive sange er ligesom at gå i træningscentret: Den bedste del er, når man går derfra igen. Det er hårdt, frustrerende, udfordrende, og det har aldrig været let, og jeg vil ikke kalde det sjovt. Men det er det hele værd, når først jeg kan dele det med folk.”

Farvel til alkohol og stoffer
Som spæd blev Mary Gauthier adopteret af et katolsk ægtepar fra Louisiana, men løb hjemmefra som 15-årig. Oven i at være bortadopteret måtte hun også kæmpe med erkendelsen af, at hun var lesbisk.

Alkohol og stoffer banede vejen for den virkelighedsflugt, den unge pige begav sig ud på – og som senere skulle give hende så rigeligt at synge sine sange om. Men det var først som 35-årig, at Mary Gauthier skrev sin første sang.

”Jeg holdt op med at drikke og tage stoffer, og det gav mig et fokus. Da jeg først var i stand til at fokusere, kunne jeg bedre begynde at lære, hvad det vil sige at skrive sange. Jeg tror altid, jeg har haft talentet, men jeg blev i hvert fald ikke født med den disciplin, som håndværket i at skrive sange kræver,” siger hun.

Siden har musikken spillet en afgørende rolle for Mary Gauthier. På spørgsmålet om hun opfatter det at skrive sange som en slags terapi, svarer hun:

”Jeg tror, det stikker dybere end det. Min musik er en slags livline og en grund til at vågne op hver morgen.”
 
Et bittersødt livssyn
En stor del af Mary Gauthiers sange kan med hendes egne ord kaldes ”bittersøde”, og det er der en ganske naturlig forklaring på.

”Det er sådan, jeg ser verden, og sådan jeg oplever livet. Vi er bare på gennemrejse, og vi kan ikke holde fast i noget som helst. Vi er nødt til at give slip, og det er hårdt – eller bittersødt,” siger hun.

Om fremtiden bringer andre toner frem, vil Mary Gauthier ikke afvise.

”Sikkert. Det kommer, hvis det kommer. Jeg kan godt forestille mig, at der dukker en glad sang op hen ad vejene,” siger hun.

Aldrig sprunget ud
Til spørgsmålet om, hvad hendes seksualitet betyder for hende, svarer Mary Gauthier uden tøven:

”Det er ikke særlig vigtigt. Det er ikke vigtigt for, hvem jeg er. Nu skal du høre: Jeg sprang aldrig ud, for jeg var aldrig inde. Jeg var aldrig nødt til at gøre et stort nummer ud af det. Jeg har bare altid været lesbisk. Det er ikke noget, jeg tænker på, og ikke noget, jeg behøver at bekymre mig om.”

Mary Gauthier mener heller ikke, at hendes seksualitet spiller en rolle i hendes musik eller for hendes fans.

”Jeg synger sange for folk og holder det kønsneutralt. Det, at jeg er lesbisk, tror jeg ikke, betyder noget for min musik. Jeg har også rigtig mange mandlige fans, og jeg tror heller ikke, at min seksualitet betyder noget for mig. Det er musikken, det handler om,” siger hun.

Om hun får mere eller mindre opmærksomhed på grund af sin seksualitet, ved Mary Gauthier af gode grunde ikke. Men det bekymrer hende heller ikke.

”Jeg kan ikke styre, hvem der lytter til min musik eller kommer til mine koncerter. Det er uden for min kontrol. Det eneste, jeg kan gøre, er at være ærlig,” siger hun.

Find kommende koncerter med Mary Gauthier her