PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

6
dec

Margaret Cho: “Jeg spreder det hele”

Den rapkæftede, højtråbende og ofte alvorligt upassende Margaret Cho kommer til Danmark om blot en uge med sit nye standup-show “Mother”. En del danskere er sikkert blanke på, hvem hende Margaret egentligt er. Da vi spørger, hvordan hun vil beskrive sig selv, svarer hun ærligt: “Jeg er bare en asiatisk fag hag fra USA. De siger, at jeg er utrolig kendt nogle steder. Og utroligt ukendt andre.”

Danmark lander nok blødt et sted i midten og selvom standup-komikeren aldrig har været her før, glæder hun sig. Hun har nemlig hørt, at Danmark er sådan et land, hvor man må sige “diller” på børnetv. Så hun ser det som en udfordring at finde på noget, der kan chokere den danske tolerance lidt. Meget få ting nemlig er off limits for Cho. I livet så vel som på scenen: “Faktisk kun mælkeprodukter. Men jeg gør det alligevel. Selvom min røv bønfalder mig om at lade være.”

I ramme alvor har hun tidligere givet udtryk for, at det egentligt kun er det tunge emne dødsstraf, hun ikke vil give en omgang i humor-møllen. Det betyder, at stort set samtlige minoriteter gennem tiden har set sig spiddet af hendes skarpe tunge. Det inkluderer også hendes egen seksualitet, livsstil og etnicitet.

Seksualitet, seksualitet og mere seksualitet
“Jeg tænkte; er jeg lesbisk? Er jeg hetero? Men så gik det op for mig … jeg er bare løs på tråden. Hvor fanden bliver min parade af?”

Sådan jokede Cho under et tidligere show og mange har tænkt og spurgt om det samme i løbet af hendes karriere. For hun har i tide og utide kæftet op om, at hun er lesbisk. Men har dog været gift med en mand i 10 år. Hun må vel efterhånden siges at være det vi på godt gammeldags (og udskældt) kalder biseksuel. I august i år afslørende hun, at hendes ægteskab er et åbent et af slagsen: “Jeg vil ikke have sex med det samme menneske resten af mit liv. Det er da rent og skært ulækkert!”

Ofte har hun derfor fået skudt i skoene, at hun slet ikke er til damer, men bare forsøger at få opmærksomhed. Tanken er, at hvis hun spekulerer i at sprede sig over så mange minoriteter som overhovedet muligt for at få flere fans. Det tager hun rimeligt let: “Jeg spreder bare. Det hele – mine ben, kønssygdomme, rygter. Jeg er ikke nærig på den måde.”

LGBT-aktivismen er hun også gavmild med. Hun er højtlydt modstander af Prop 8 og glæder sig over, at Danmark har været forgangsland for ligestillingen af LGBT-ægteskaber. “Det er et fantastisk eksempel på, at resten at verden er gået i Danmarks fodspor og har lovliggjort homoægteskabet.” Til spørgsmålet om, hvor den næste rettighedskamp skal kæmpes, er hun ikke i tvivl. “Adoptionsrettigheder! Og ægteskabsligestilling globalt.”

Livet som faghag
Hvad handler hendes nye show “Mother” så om? Er det bare halvanden times palaver om moderkomplekser og omverdenen, der siger, at hun snart skal få nogle børn? For den melodi har vi hørt mange gange før.

“Heldigvis ikke!”, siger hun selv. “Det handler om at have være fag hag så længe, at bøsserne begynder at kalde én “mor”. Om faghagismens tilstand og hvordan alting ændrer sig når man bliver så ugudeligt gammel som jeg er. Og om hvordan alle homoer åbenbart konstant leder efter en mor – fra hende derhjemme til Lady Gaga.”

Intrigued? Så kommer Margaret Cho og “Mother” til Bremen Teater d. 14. december.

VIDSTE DU AT …
Margaret Cho er en meget tatoveret dame. Hende personlige favoritter er “præsident-knæene”. Hun har Lincoln tatoveret på højre knæ og Washington på det venstre.