PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

2
apr

Mænd, der hader alle

FILMANMELDELSE: Gun Hill Road
London Lesbian & Gay Film Festival

Instruktøren Rashaad Ernesto Green behandler sit barndomshood med både fascination og forargelse i sin featuredebut, Gun Hill Road.

Da Enrique Rodriguez efter tre år i spjældet endelig vender hjem til sin elskede familie på Gun Hill Road i the Bronx, er det ikke nemt for ham generobre sin rolle som mand og far. Konen, Angela, har haft en affære, og sønnen Michael opfører sig sært tøset. Faktisk, går det med gru op for ham, er Michael ved at skifte køn til kvinde og begår sig i lokalmiljøet som den smukke Vanessa. For en machomand som Enrique er det en personlig krænkelse at have en søn, der er trans, og han prøver at stoppe Michaels/Vanessas transition på utallige uhensigtsmæssige og ydmygende måder. Imens prøver Vanessa at forholde sig til både sin far og sit nye, lækre crush, Tico.

Instruktøren er selv vokset op i the Bronx, og filmen er optaget on location i det lokale latinomiljø. Soundtracket er cool, klipningen actionpacked, og filmen er på alle måder lækkert produceret og velspillet. Jeg kunne dog godt have ønsket mig en mere kritisk analyse af, hvad der forårsager de machomekanismer, som gør det så svært for Enrique at acceptere, at hans søn er transkønnet. For når det ikke bliver udfordret og undersøgt, ender filmen med at bekræfte allerede eksisterende forestillinger om, at det er drønsvært at være trans og teenager, at (latino)mænd er nogle voldelige svin og at kvinder er skrøbelige ofre. Og i modsætning til nuancerede skildringer af transkønnedes vilkår i machokulturer i the Bronx, findes der faktisk masser af film, der beskriver mænds besvær med at slippe rollen som tough guy i det hårde gademiljø.

Gun Hill Road er et underholdende og rørende drama, og det er vigtigt og nyt med en faktisk transkønnet hovedrolleindehaver. Debutanten Harmony Santana (Michael/Vanessa) har efterfølgende fået en karriere som skuespillerinde op at køre. Det er en sympatisk ambition at ville problematisere lokale kønsroller i the Bronx, og hvis man kan bære over med den temmelig stereotype fremstilling af miljøet, er filmen absolut seværdig.

3af5_web