PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

25
feb

Litterær fejlbold om dansk tennisbøsse

BOGANMELDELSE:
René Kural : OUT! – om Dansk Tennis Club og tennisspilleren Leif Rovsing

Okay. Jeg ved det godt. Man ikke må dømme en bog på dens omslag, og jeg er skam helt enig, men så blev jeg konfronteret med René Kurals Out!. Køn er den ikke og jeg var forvirret fra første øjekast: Er det en fagbog? Eller en biografi? Handler den om arkitektur eller om tennis? 120 sider senere, og jeg er stadig i tvivl.

Out er to historier i en. Det er på den ene side historien om tennistalentet, Leif Rovsing, der pga. sin homoseksualitet bliver ekskluderet fra dansk idræt i 1917. Det er hans hårde kamp mod et ubehageligt system, for retfærdighed, for seksuel frigørelse og for at komme tilbage til tennissporten, som han elsker højt. På den anden side, er det historien om en gemt tennishal et sted i Gentofte. En tennishal uden lige med særegent lysindfald, tesaloner, keramik over banen og græske motiver på væggene. En tennishal (tilfældigvis) bygget af Leif Rovsing.

Der er ikke meget kød på sidste del af historien. Den anden derimod, om Leif Rovsing, dét er en historie, der er værd at stifte bekendtskab med.

I 1917 fik Leif Rovsings daværende tennisklub B93 mistanke om, at Rovsing havde et ’unaturligt’ forhold til en yngre, mandlig medspiller og han blev tvunget til at redegøre for sine homoseksuelle ’udskejelser’ foran DBU. Han selv forsvarede sig med, at det var uvidenhed om homoseksualitet, der lå til grund for sagen, hvor homoseksualitet fejlagtigt blev associeret med forkerte, perverse og sundhedsfarlige handlinger. Rovsing derimod så homoseksualitet som noget smukt, rent og æstetisk. Det argument var dog blot benzin på et allerede hadsk bål, som resulterede i, at Rovsing blev ekskluderet for alle klubber og forbudt deltagelse i alle turneringer. Samtidig kickstarter det en social isolation af Rovsing, der til sidst ender med at knække ham.

De næste 12 år trygler Rovsing DBU og Dansk Tennis Forbund om at benåde ham – desværre uden held. Hver gang får han et svar hårde end det forrige – uanset, hvilken strategi han benytter. Fra den forurettede snigløber med mantraet: ”skal jeg ned, så skal rigtig mange med i købet” til den rationelle, men lidt forurettede: ”hvorfor skal jeg, som står frem, straffes og dem, der fortier og fortrænger blive?”. Forløbet kulminerer dramatisk med trusler om selvmord og ofring af sit liv for ”den danske ungdom”, og selvom det lykkes at overbevise tennisforbundet, forbliver DBU – og specielt fodbolddelen af DBU, urokkelige. Til sidst afskriver Rovsing helt sin homoseksualitet i et brev til forbundet: ”Jeg skal gerne i fremtiden sige, at homosex er strafbart og en forfærdelig sygdom”, hvorefter han, helt forståeligt, er ved at miste både sig selv og sin forstand.

Første halvdel af bogen er absolut læseværdig og behandler et utal af tabuer, såsom købesex og diskriminering af homoseksuelle i idrætsforeninger og i særdeleshed inden for fodboldens verden. Ét emne der også i dag er skræmmende relevant. MEN det drukner desværre i en stor pærevælling af rejsebeskrivelser, arkitektur, græsk filosofi og tennishistorie med det resultat, at man blot får en lille smagsprøve på en historie om et fascinerende menneske og hans kamp for retfærdighed.

Hvad nu hvis konklusionen; at idræt er skabt af og for mænd, heteroseksuelle mænd, hvorfor kvinder og homoseksuelle ekskluderes og holdes nede, var fortællingens udgangspunkt og ikke det sidste forkromede budskab? Så sad man som læser måske ikke med følelsen af, at den virkelige interessante historie begynder dér, hvor den anden slutter.

2 af 5

[product id=”9270″]

2 Responses

  1. kasper

    det er da den værste ” boganmeldelse” jeg til dags dato har læst. jeg syntes det ses tydeligt at vedkommende der har læst bogen, udelukkende kan forholde sig til en historie af gangen og ikke de flere der til stede. vil råde dig til at læse bogen endnu engang.

  2. Hanne

    Jeg må også medgive, at jeg er uenig i denne anmeldelse af bogen “Out”. Har netop selv læst René Kurals bog, og var meget begejstret over måden, som den formår at flette flere emner (der umiddelbart intet har med hinanden at gøre) sammen i én bog, så resultatet og helhedsindtrykket bliver til en spændende og medrivende omgang læsning. Der er fokus på manden, seksualiteten, sporten og arkitekturen, og hvordan disse påvirker hinanden. Det er klart, at hvis man med “Out” forventer at læse en biografi, så vil man nok blive skuffet. For det er bogen ikke, og det har den heller ikke udgivet sig for at være. Kurals bog er en flot illustreret og velskrevet bog, der får beskrevet manden, og hans kamp, og resultatet af den. Kan klart anbefales til alle, der interesserer sig for bogens emner og som (modsat anmelderen her) godt kan forholde sig til flere historier!