PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

14
jun

LGBTQIA-lejr på Roskilde vil lege med normer – og holde fest!

”Det er da en vildt fed tanke med sådan en enorm enhjørning. Med højtalere og lys ud af!”

Når Ask skal på Roskilde Festival i år er det hans ottende år på festivalen, så han har set lidt af hvert. Alligevel bliver 2013 markant anderledes, for Ask vil selv stå for en lejr. Den skal være for hele bogstav-spekret LGBTQIA – og den skal ikke være usynlig! Ask er nemlig brændt varm på idéen om at lade en enhjørning være lejrens symbol og visuelle samlingspunkt. Ask Ulrich Petersen er forperson i LGBT Ungdom og har sammen med folk fra LGBT Ungdom, Sabaah og BLUS taget initiativ til LGBT-lejren på Roskilde Festival.

Planlægningen er godt i gang i den syv personer store styregruppe, og det fyger med store og små gøremål når gruppen mødes. Hvem skal bo i lejren? Hvilke aktiviteter skal forberedes? Og hvordan skaffer man en virkelig, virkelig høj flagstang? Lejren skal ikke bare være udrustet med obligatorisk 3×3-meter-pavillon og øl-bowling.

”Det er en LGBTQIA-lejr for 40 personer, og vi kommer til at lave masser af events og masser af fest,” fortæller Ask. Det fornægter sig ikke, at der er politik og aktivisme indbygget i lejrens grundlag. Man bider særligt mærke i, at barren er sat højere end ved de efterhånden kendte L, G, B og T for også at inkludere Q (queers, questioning), I (intersex – i gamle dage kendt som hermafroditter) og A (aseksuelle). ’Normativ’, ’normkritisk’, ’cis-kønnet’ og et dusin andre buzz-ord inden for kønsidentitet og seksuel orientering indgår helt naturligt i samtalen når Ask taler.

Men trods høje tanker om inklusion og et kritisk blik på majoritetsvældet, må for alt i verden ikke blive kedeligt! Og Ask mener ikke der er noget modsætningsforhold mellem aktivist-ambitionerne og at lave fest.

”LGBT Ungdom lavede nogle flashmobs sidste år for at gøre opmærksom på Priden i Skt. Petersborg, men det blev måske lidt for politisk korrekt – og i hvert fald slet ikke synligt nok. Så i år holder vi 10 dages fest i stedet for!”, siger Ask og kaster forslag som ’tranny make-overs’ og håndtaske-kast ud i luften. Det skal være en fest at være LGBT-person.

”Det nytter ikke noget at genfortælle vores lidelseshistorie. Det er ikke dét det handler om for vi unge LGBTQ’ere i dag. Lejren kommer til at ligge lige ved siden af Festival-radioen og vi skal samarbejde med dem om en masse ting. Vi kan skabe en helt ny fortælling på Roskilde – med live radio-kommentator!”

Men ud over festlig aktivisme skal der også bare være fest!

”Jeg savner nogle gange at Roskilde har den dér Block 66-stemning, hvor der bare er fed DJ, dans og god stemning. Vi vil skabe et rum for at være LGBT-person på Roskilde. Det har jeg ikke selv oplevet før. Det er sgu også mere Roskilde-agtigt at mødes rigtigt og have det sjovt, end at tænde for Grindr (mobil-app for fyre der har sex med fyre, red.). Vi løber heller ikke så hurtigt tør for strøm som en smartphone” griner Ask.

Men så kommer aktivismen og LGBT-organisationernes sociale arbejde alligevel snigende. Festen skal være fed, men festen er aldrig hundrede procent for festens skyld: ”Vores lejr skal være et sted, hvor alle kan komme hen og være en del af fællesskabet uden, at der er et behov for at passe ind i en kasse eller sætte mærkat på sig selv. Vi vil da vildt gerne bidrage til, at nogen måske får bekræftet sig selv og de tanker som alle går alene med, før de springer ud.”

Og hvad så med enhjørningen? Når man snakker med de andre i styregruppen er det tydeligt, at idéen har fået øjnene til at rulle. Ret beset er den jo både et gigantisk fallossymbol og omtales med rette som ’enormt gay’ (hvilket ikke kun er en kompliment). Alt i alt totalt stereotypt og homo-normativt. Kan det være værre?

”Det er præcis det der er så fedt ved den!” siger Ask med et smøret grin. ”Vi skal jo netop udstille stereotyperne og forestillingen om, at alting i vores verden er en livslang glimmer-parade.”

Overdrivelse er med andre ord ikke bare tilladt, men ligefrem et uundværligt værktøj når man vil vende tingene på hovedet. Og dermed er Unicorny Camp en realitet på Roskilde Festival 2013. Med regnbue-logo og masser af gå-på-mod.

Nu skal den så bare bygges, den dér enhjørning med højtalere …

PROUD! følger forberedelserne til Camp Unicorny på Roskilde Festival 2013 og besøger dens indbyggere under festivalen 29. juni til 7. juli. Besøg unicornycamp.wordpress.com for mere information og kontakt.

2 Responses

  1. Bo Juul

    Hvis i er så all inclusive- hvorfor virker så lidt, som det hele er forbeholdt homo sapiens under 25?

  2. Alex

    I forhold til det skal forestille sig at være inklusivt og hyggeligt, er det uhyrre respektløst at kaste om sig med ordet “tranny”, og at fuldkommen udhviske transkvinders abuse (da det ER dem, der er hårdest udsat for verbale tæsk med dette ord; ingen andre har ret til at reclaime dét ord — noget især folk i LGBT-organisationer burde vide). Viser bare, at T’et i LGBT i virkeligheden slet ikke er så kendt, som der ellers lades som om her i artiklen. Såkaldt “LGBTQIA camp” eller ej, virker det til, det bli’r endnu en LGB-fuser. Colour me unimpressed.