PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

17
aug

Lesbisk kærlighed under tørklædet

BOGANMELDELSE: Malene Fenger-Grøndahl – Tørklædet

Denne lille roman handler om Nadia, der er kærester med Zeynep – eller de har været kærester. For nu skal Zeynep giftes med en mand. Plottet er såre simpelt; girl meets girl and falls in love, men pga. Zeyneps muslimske baggrund skal hun giftes med en mand, sådan som hendes familie ønsker det.

Historien er ikke ukendt, hverken her i Danmark eller andre steder i verden. Dialogen som foregår mellem de to piger er heller ikke usandsynlig. Den ene pige vil kærligheden mellem dem, men tør den anden pige?

Malene Fenger-Grøndahl har skrevet den lille roman for forlaget CDR, som bl.a. udgiver undervisningsmateriale til dansk for tosprogede. Det er tema- og debatbøger, der er tidssvarende og interessante for unge. Denne kategori falder Tørklædet under.

De kulturelle og religiøse implikationer i et kæresteforhold mellem to piger er en relevant og tilbagevendende problemstilling. Og hvad er mere nærliggende til at symbolisere det end tørklædet, når det drejer sig om islam? Fenger-Grøndahl har et godt øje for detaljerne i de unges liv og følelser, og kombinerer dem fint med skelsættende begivenheder. Det er i sig selv en kunst at presse et spændende og troværdigt miljø ind på den plads, som formatet giver Fenger-Grøndahl på forhånd. Som i en god debatbog er den skrevet uden moralske pegefingre, og giver læseren mulighed for selv at uddrage mening og holdninger.

Når det er sagt, er der intet nyt under solen for denne anmelder i problemstillingen, men jeg tænker den er god til de ældste folkeskoleklasser og gymnasiet. Den ligger under kategorien ’Let læst for voksne’ på forlagets hjemmeside. Jeg synes dog, det er lidt en tynd kop te for voksne, omend den hjerteskærende og klemte ungdomskærlighed kan være alle vel undt at (gen)opleve.

3af5_web