PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

10
apr

Mundret lesbisk læsegodte

BOGANMELDELSE:
Stine Pilgaard – Min Mor Siger

Min Mor Siger er Stine Pilgaards debut og handler om en ung lesbisk kvinde, der prøver at komme sig over et forlist forhold med hjælp fra både sin forældre, sin læge og sine venner. Men selvom den handler om et knust hjerte, er bogen fuld af kærlighed og omsorg.

Den korte, mundrette roman begejstrede mig dog ikke lige med det samme. Snarere tværtimod så irriterede den mig lidt i begyndelsen med sin lidt simple humor, som eksempelvis i starten, hvor vi introduceres til præstegården og faren siger, at han ville ønske midnatsgudstjenesterne lå på et andet tidspunkt. Haha? Nej. Det er faktisk overhovedet ikke sjovt, men nærmere irriterende.

Men allerede et par sider længere henne bliver det bedre. Lige som med Disney-film, hvor bifigurerne skal introduceres, inden filmen for alvor kan siges at gå i gang, bliver jeg hurtigt ret vild med jeg-fortællerens ejendomsmægler mor og hendes præste-far. Forældrenes kærlighed til jeg-fortælleren er så varm og omsorgsfuld, at man ikke kan andet end at holde af datteren, trods hendes intellektuelle, humanistiske dramatiseren 24/7.

Et mine yndlingssteder er på side 36, hvor forfatteren skriver en sætning, der rummer hele jeg-fortællerens person: ”Den korteste afstand mellem mennesker findes i en enkelt uoverlagt sætning, der skulle være forblevet uudtalt”.

Netop menneskene er godt skildret i Min Mor Siger. Alle karakterer rører ved læseren og fremstår virkelige, komplette og ikke mindst i harmoni med deres respektive særheder – dog med undtagelse af veninden Mulle. Af uvisse grunde bliver hun aldrig en hel person, men en lidt underlig sammensat karakter. Men i øvrigt er kærligheden mellem karaktererne meget troværdig, og den måde de hver især viser den forskelligt er godt udtrykt. Bogen sætter handlinger og tanker på forældrekærlighed, på kærlighed mellem venner og ikke mindst på kærligheden til ekskærester.

Forfatteren rammer plet i forhold til fænomenet EKSKÆRESTE, og kompleksiteten af følelserne fra fortidens forhold. Betragtningen omkring behovet for eksklusive kærlighedserklæringer er ikke alene velskrevet, den er også sjov og dybsindig på samme tid. ”Stakit, stativ, kasket” er skam meget svært at sige – og netop den leg med ord og med udtryk rummer essensen af hele bogens styrke; den måde forfatteren på fremragende vis kan beskrive kærlighed mellem mennesker med humor og respekt for menneskers forskellighed.

Min Mor Siger kan læses igen og igen, da der ikke er en egentlig historie, men det mere er en slags oplevet univers, læseren lukkes ind i. Lidt Being John Malcovich-agtigt fordi man dumper ind i en tilfældig tankestrøm hos jeg-fortælleren, og det først begynder at give mening, når man har været der lidt tid.

Trods begejstringen over at få indblik i jeg-fortællerens tanker, blev ”monologerne fra en søhest” aldrig helt mine foretrukne kapitler. De strittede og faldt aldrig i et med bogen på trods af deres formål med at være meta-kommunikative. Jeg mangler nok bare nogle år på KUA for helt at kunne give mig hen!

Alt i alt var det alligevel en fornøjelse at læse Stine Pilgaards debutroman, og den kan varmt anbefales til alle. Det er dejligt, at hun med sin bog bidrager til det støt voksende udvalg af skønlitteratur med en lesbisk hovedperson, hvor indholdet ikke kredser omkring det at springe ud, eller det lesbiske islæt på anden måde skal fremhæves i bogen.


[product id=”8360″]