PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

10
aug

Legendarisk forfatter kunne ikke modstå fristelser

Et utal af mennesker er igennem tiderne blevet fældet af homofobiske paragraffer. Her er tre kendte foregangsmænd, som modigt trodsede lovens bogstav for at følge deres hjerte og underliv.

Én af dem var den irske forfatter Oscar Wilde, som oprindeligt lød det mere regnbueklingende navn Fingal O’Flaherty Wills. Wilde var manden bag det siden så berømte citat: »I can resist everything except temptation« – og levede til fulde op til det.

Wilde kunne nemlig ikke modstå fristelser, når disse fristelser var unge mænd. Forfatteren blev dog gift med Constance Lloyd i 1884, og de fik siden to sønner. Wilde designede selv både sin bruds vielsesring og satingule, pufærmede brudekjole(!).

I 1891 lærte Wilde den 16 år yngre Oxfordstuderende Lord Alfred Douglas at kende, og dette skulle blive fatalt. De to indledte et forhold, men som enhver rask drengs far i 1800-tallets England ville have gjort, så Douglas’ far det som sin pligt at tage hånd om sin seksuelt afvigende søn. I 1895 anklagede faderen derfor Wilde for homoseksualitet. Wilde tog til genmæle med en anklage om bagvaskelse. Forfatteren tabte sagen og blev idømt to års fængsel for 25 tilfælde af grov uanstændighed.

Wilde og Douglas forsøgte efter hans løsladelse at genoptage forholdet, men da Wilde imidlertid nu var fattig og ikke kunne forsørge sig selv og Douglas, rejste Douglas sin vej (den satans ufølsomme golddigger, red.). Wilde døde senere i Paris, 46 år gammel, efter sigende mens han i ægte divastil nippede til et glas champagne.

Læs om flere forfulgte kendishomoer i PROUD! Magazine #7 her