PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

2
apr

Lebber i flok indtager London

Fotos: Anne Ebdrup

REPORTAGE. Londons første Dyke March i over 25 år tiltrak hundredevis af kvindebegærlige kvinder og deres allierede for at promovere lesbisk synlighed, solidaritet og mangfoldighed.

Meget passende er mødestedet for marchen denne lørdag eftermiddag SoHo Square, midt i Londons gamle ”gay village”. Langsomt stimler folk sammen foran en lille scene; unge piger med piercinger og grønne dreadlocks, hipsterbabes med røde læber, ældre kvinder i cottoncoats og nydelige korthårsfrisurer. Lesbiske i rullestol, på cykel, i høje hæle, i All Stars. Mænd med bannere, børn i klapvogne.

Dyke March London 31. marts 2012 skal netop synliggøre hvor mangfoldige og talrige lesbiske er. Arrangørerne, et ukendt antal frivilligt arbejdende lesbiske, har understreget, at selvom marchen handler om ”dykes” – hvordan folk end vælger at definere dét – er alle velkomne. Lebbeparaden er den første i Storbritannien siden den årlige ”Lesbian Strength March” gik i opløsning i 1980erne grundet interne stridigheder. Dyke March London vil rejse sig fra uenighedens aske og være et ikke-kommercielt, græsrodsbaseret og inkluderende alternativ til det officielle Pride London.

Homoer diskriminerer også
Da flere hundrede mennesker er samlet, byder en af arrangørerne velkommen, og præsenterer talerne. De repræsenterer alle marginaliserede minoriteter i regnbuealfabetet, og bliver simultant tegnsprogstolket.

En af medstifterne af UK Black Pride gjalder, at ligestilling ikke kun er et spørgsmål om køn, men også om seksualitet og race. En prominent blind handicapaktivist og en transkvinde fortæller om hver deres oplevelse af at blive ydmyget og latterliggjort af andre lesbiske under Pride London. Og at homoseksuelles manglende rettigheder og synlighed fortsat er et globalt problem, bliver vi mindet om af aktivister fra Kina og Rusland.

At være lesbisk, homo, butch, dyke, femme, boi etc. er mange ting – men hvis vi ikke selv står sammen og anerkender hinandens forskelle, hvem skal så? Folk forstår budskabet og klapper, hujer og kommer med bekræftende tilråb.

”Stand together, be proud and celebrate!”
Således bevidstgjort om alt det, kvinder og lesbiske gennem tiden har opnået, og hvor meget der endnu mangler, sætter paraden i gang. Rullestolsbrugere kører forrest, så de kan sætte tempoet. Stemningen er høj, og der bliver med jævne mellemrum sunget ”hvis gader? VORES gader!”. Forbipasserende stopper op, smiler og vinker.

Amma, en 26-årig lesbisk kvinde, er med af ren nysgerrighed, og at se den store diversitet i marchen overrasker og inspirerer hende. Hendes ven Ishmael, en ung muslimsk bøsse med afrikansk baggrund, er enig. Han har med tiden fundet stolthed og styrke i at skille sig ud, og mener det er vigtigt netop at synliggøre forskelligheden.

Det lange optog snoer sig ad de gamle gader sydpå til destinationen, British Film Institute. Solen er ved at gå ned over filminstituttet, hvor London Lesbian and Gay Film Festival er i fuld gang. Kolde, glade marchgængere skynder sig ind i varmen for at få en drink og deltage i festlighederne. Og således blander et nyt græsrodsinitiativ sig med en etableret institution, som et glimrende billede på at det engelske regnbuecommunity er i stadig udvikling og diskussion.

PROUD! synes det var meget inspirerende med en march, der ser kritisk på de normer, der også altid eksisterer indenfor minoriteter. Hvem har retten, magten og viljen til at definere og diskutere hvem vi er? Kan vi forestille os en Dyke March Copenhagen i forbindelse med MIX Copenhagen eller Copenhagen/Aarhus Pride?


Den første Dyke March opstod i april 1993 i Washington DC, USA. Lesbiske- og kvindeorganisationer ville påpege den tiltagende kommercialisering af pride paraden, og påpege lesbiskes manglende synlighed i den. Hvad arrangørerne troede ville blive en symbolsk forsamling, blev en overraskende succes med over 20.000 deltagere. Allerede i september samme år blev den første Dyke March holdt i San Francisco, som nu er verdens største. Siden er det blevet en tradition i mange Nordamerikanske storbyer at holde marchen dagen inden den officielle pride parade.

Læs mere om dyke marches på Dyke March San Franciscos hjemmeside her.
Find “Dyke March London” på facebook under samme navn.


 

[nggallery id=10]

2 Responses

  1. Dejligt at der stadig er nogle der gider at lette rø… og foretage sig noget..

    Der er alt for meget tidspilde med internet og tv