PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

29
maj

Kulturdirektør: Aarhus Pride er essentiel frem mod 2017

Den kommende direktør for kulturhovedstadsprojektet ser Aarhus Pride som en essentiel del af kulturlivets udvikling frem mod 2017. PROUD! ringede hende op for at få snak om Aarhus’ kulturelle fremtid.

Britiske Rebecca Matthews skal fra lørdag den 1. juni, hvor Aarhus Pride også finder sted, stå i spidsen for Aarhus som Den Europæiske Kulturhovedstad i 2017. Som administrerende direktør for Fonden 2017 bliver hun øverste ansvarlige for projektet.

“Jeg føler mig meget privilegeret og beæret over at være en del af at vise, hvad Aarhus kan byde på over hele paletten”, siger Rebecca Matthews.

Hjem til Aarhus
44-årige Rebecca Matthews er ingen nybegynder udi kulturadministration, som hun har arbejdet med i mere end 20 år – og det endda på højt internationalt niveau. Faktisk forlader hun en stilling som leder af British Council i New York til fordel for stillingen som kulturdirektør.

Selvom Rebecca Matthews har levet et internationalt liv, betegner hun i dag Aarhus som sin hjemmebase. Privat bor hun sammen med sin danske partner Christina og sønnen Jakob. Dansk taler hun endnu kun ganske lidt, men på sit formfuldendte britisk-engelsk mangler hun ikke ord.

Aarhus har en frygtløs tilgang
Med sit outsiderperspektiv ser Rebecca Matthews optimistisk på Aarhus’ muligheder for at udvikle sig til et europæisk forbillede.

“Jeg synes, at Aarhus har så meget potentiale, for det er en fantastisk by med en ung, ambitiøs, dynamisk og i virkeligheden frygtløs tilgang til tingene. Derudover er man ikke bange for at sætte spørgsmålstegn ved noget, og det er en helt afgørende indstilling, hvis Aarhus skal være inkubator for gentænkning”, siger Rebecca Matthews.

Verdens største landsby
Temaet for arbejdet frem mod 2017 er netop “Rethink”, altså at gentænke eksisterende løsninger på nye og innovative måder. På den mission mener Rebecca Matthews, at Aarhus’ størrelse giver en fordel.

“Aarhus er stor nok til at have meget variation i kulturen, og samtidig er byen også lille nok til, at man tør eksperimentere og prøve kulturtilbud af, som måske ikke ligger lige for, siger Rebecca Matthews.”

Priden er et kerneelement
Netop variationen og bredden i kulturlivet, mener Rebecca Matthews, er helt afgørende for, at Aarhus kan gøre sig fortjent til at blive hele Europas kulturhovedstad i 2017. Det er også her, at Aarhus Pride kommer ind i billedet.

“At tage Aarhus Pride til sig som et kerneelement er rigtig vigtigt, for hvis vi ikke gjorde det, ville der være et stort tomrum. For mig handler Aarhus 2017 om, at alle deltager og bidrager med det, de kan, og inklusiviteten er altafgørende for mig”, siger Rebecca Matthews.

Hvad hun konkret drømmer om i Aarhus’ kulturfremtid, vil Rebecca Matthews helst vente med at udtale sig om, til hun er begyndt på jobbet.