PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

12
jul

Krimigenrens lesbiske lillesøster

Fra artiklen “Krimigenrens seje lillesøster”. Læs hele artiklen her

Det kan dårligt være gået nogens næse forbi, at krimilitteraturen fylder uendeligt mange hyldemeter i øjeblikket. Men Jussi, Stieg, Jo og de andre succesfulde herrer har masser af feminint modspil. Af kvinder generelt og lesbiske i særdeleshed. Der findes en yderst potent subgenre af krimier, som har lesbiske hovedpersoner eller forfattere, og den er bestemt værd at dykke ned i.

PROUD! fik en unik mulighed for Q&A med branchens absolutte sværvægter: Den amerikanske forfatter og forlagsdronning Radclyffe.

Politikvinder, detektiver, agenter – lesbiske læsere er vilde med dem.
Hvor og hvornår opstod den lesbiske undergenre i krimilitteraturen?

»Ifølge Judith Markowitz’ Gay Detective Novel: Lesbian and Gay Main Characters & Themes in Mystery Fiction, så var forfatteren Katherine Forests Kate Delafield den første anerkendte lesbiske kriminalassistent i fiktionens verden. Amateur City var den første bog i serien, som blev udgivet af Naiad Press i 1984. Efter den fulgte mange, og i den anden bølge blev et af de mest langtidsholdbare sæt lesbiske efterforskningsøjne skabt af J.M. Redmann i Micky Knight. For første gang præsenterede lesbian noir en menneskelig, imperfekt karakter, som vandt læsernes hjerter.«

Bliver genren aldrig slidt op og blandet sammen med den øvrige kriminallitteratur?
»Det er meget muligt, at der kommer et tidspunkt, hvor bøsser og lesbiske som karakterer ganske enkelt er karakterer i fiktionen. Jeg tror, at vi allerede ser det i meget af vores egen litteratur. Vores homoseksuelle figurer kæmper jo ikke nødvendigvis med problemer relateret til køn og seksuelt udtryk – de er bare til. På den anden side er fiktion, som fokuserer på det homoseksuelle miljø og omhandler emner, som er forbeholdt os, fortsat en essentiel kilde til bekræftelse og støtte for mange mennesker i vores miljø.«

Oplever forfattere inden for denne gren af litteraturen generelt lige så stor respekt som deres hetero-kolleger?
Læs svaret på dette spørgsmål og tre andre vi stillede Radclyffe her

 


RAD-HVEM?

Bag pseudonymet Radclyffe finder du Len Borot. Hun er pensioneret plastikkirurg og har gennem tiden skrevet og udgivet over 35 romaner og et utal af noveller. Primært romantiske dramaer og erotik.

Hun driver i dag forlaget Bold Strokes Books, verdens største udgiver af fiktion med lesbiske hovedpersoner, temaer eller forfattere. Radclyffes forlag sponsorerer også Lesbian Book Festival i Californien.

Radclyffe var også navnet på en af historiens største, lesbiske forfattere og poeter. Marguirite Radclyffe-Hall gjorde England usikker i begyndelsen af 1900-tallet med en usædvanlig butch fremtoning og selvfølgelig sine ord. Pioneren er især kendt for klassikeren The Well of Loneliness fra 1928.