PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

24
mar

Kom skat, vi stikker af til Canada

FILMANMELDELSE: Cloudburst
London Lesbian and Gay Film Festival

”Jeg synes, at en gammel lebbe er den perfekte, romantiske heltinde”, erklærer den garvede canadiske indieinstruktør Thom Fitzgerald om sin nye film. Cloudburst handler om rustfri kærlighed, alderdom og heterosexistiske udfordringer.

Som et gammelt ægtepar har Stella og Dotty drillet, kysset og passet på hinanden i 31 år. Men de er faktisk ikke gift, for det må homoer ikke i deres amerikanske hjemstat, Maine. Derfor har de ingen juridisk ret til at gøre modstand og blive sammen, da Dottys nævenyttige barnebarn, kontrolsippen Molly, sender sin bedstemor på plejehjem for at få fingrene i hendes hus.

Det tager dog kun gamle Stella en halv flaske tequila og en udklædning at befri sin dame! For at sikre sig at ingen kan skille dem ad igen, går turen til Canada, hvor samkønnede vielser er helt legale. Undervejs får de følge af den unge, mandlige danser, Prentice, der blaffer sig vej hjem til sin syge mor, og sammen finder det umage trekløver ud af en masse vigtige ting om livet.

Det er klichéerne, parodierne og stereotyperne man både morer sig kosteligt over og trættes af i denne dannelsesrejse-som-roadmovie. Olympia Dukakis (Stella) som k.d. lang-loving benhård butch med håndværkerkæft og Brenda Fricker (Dotty) som blind, blid og blød femme er således letgenkendelige lesbiske figurer, og der er heller ikke overraskelser i resten af persongalleriet.

Historien er lidt for rodet, og dialogerne om selvvalgt og påtvunget familie er nogle steder tunge og banale. Men momentvis er klichéerne også overraskende morsomme og rørende, som når Stellas temperament eksploderer i kaskader af ukvemsord, eller når man mærker parrets dybe angst for at skulle leve uden hinanden.

At 75-årige lesbiske med handicaps og libido er de heroiske hovedpersoner er dejligt ukonventionelt – de drille-kilder hinanden med en vibrator! – og homoseksuelles nye og skrøbelige rettigheder som alvorlig politisk ramme om komediedramaet gør slapstickelementerne tålelige.

3 af 5

[product id=”13267″]