PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

11
mar

Københavns gæstfrie tante på 94

Fra artiklen “Han går aldrig hjem”
Læs hele artiklen her

Centralhjørnet er blevet en ældre herre på 94 år. Værtshuset har levet et langt og godt liv i Indre København, men der er ingen planer om hverken pension eller et lavere gear – tværtimod.

et er Danmarks ældste nulevende bøsseværtshus. Kendt for hyggelige søndage, en udtalt forkærlighed for Birthe Kjær og en af Skandinaviens mest ekstravagante juleudsmykninger. Illum, Gertrud Sand og de andre amatører kan godt pakke sammen i december.

»Vi er berømte for vores jule- og påskepynt. Folk går totalt i julemode, når de kommer ind ad døren. Vi har rigtig meget, og så hænger her ikke noget, som andre mennesker har,« forklarer Torben Rasmussen.

Han har ejet og drevet Centralhjørnet de seneste 10 år. Forud er gået mange årtier med vilde bøssefester og natlige kærlighedsdramaer i det Indre København.

Gammel købmandsforretning
Bygningen er fra 1802 og rummede oprindeligt en høkerbutik (service for yngre læsere: Datidens svar på 7/11).

Nogen bruger stadig udtrykket »en høkerbajer«, og det har man formentlig også kunnet købe sig i årene inden det egentlige Centralhjørnet blev født, men det kan ikke dokumenteres.

Et officielt værtshus blev stedet først i 1917. Da fik en gut ved navn Martin Sørensen Bjerre bevilling til »udskænkning af stærke drikke«, og Centralhjørnet fik sit nuværende navn.

»Man ved ikke, hvornår stedet første gang blev defineret som bøssebar. Men jeg har fået at vide, at der længe før 1959 kom mistænkeligt mange mænd herned,« fortæller Torben Rasmussen.

Han er selv født i 1959 og kan derfor af gode grunde ikke huske det, men det var i løbet af 50’erne, at Centralhjørnet blev mere alment kendt som et homoværtshus.

Læs resten af historien om Centralhjørnetst alder, sømænd og soldater her