PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

3
apr

Knugende kammerspil under åben himmel

FILMANMELDELSE: The Mountain (Fjellet)
London Lesbian and Gay Film Festival

For næsten ingen penge har norske Ole Giæver begået et smukt intimdrama om at miste og håbe, når man er kærester og mødre.

Det er en flot og blæsende vinterdag, da parret Nora og Solveig begynder deres vandretur mod toppen af et kæmpe fjeld. Som i en reklame for Visit Norway har kvinderne friske, røde kinder og vandrer rutineret derudaf med store rygsække. Men som turen skrider frem, bliver det koldere og koldere, og stemningen mere og mere anspændt. Nora er modvillig, men Solveig insisterer: Hvis ikke de bestiger det bjerg, kan de ikke være sammen.

Langsomt finder vi ud af, hvad der er sket på bjerget to år forinden, og hvorfor den ene så gerne vil derop, mens den anden kvier sig. Det sker gennem sparsom, men utroligt velskrevet dialog og solide skuespilpræstationer. Først morer man sig over, hvor tåbeligt små ting de par-hakker på hinanden over, og senere tuder man, når de små ting egentlig handler om fundamentale parforholdsproblemer.

Og The Mountain er virkelig en tåreperser! Men på den gode måde, for det er ikke følelsesporno, men en intelligent og følsom behandling af en af de værst tænkelige tragedier, en familie kan opleve. Den intense stemning holdes fra start til slut, fordi filmen ikke fristes til at forklare med flash-backs, men stædigt bliver i den ubarmhjertige natur – ligesom Nora og Solveig. Vekselvirkningen mellem reallyd og klavermusik fungerer virkelig fint og forhindrer, at der går National Geographic-dokumentar i den på billedsiden.

Hverken instruktør Ole Giæver, Marte Magnusdotter Solem (Nora) eller Ellen Dorrit Petersen (Solveig) er kendt i Danmark, men er absolut folk vi bør holde øje med. Indspillet på blot 12 dage er The Mountain et prima eksempel på, hvad et lille hold dygtige, arbejdsomme folk kan udrette, når historien og viljen er stærk nok.

[product id=”14304″]