PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

2
sep

Klaus Wowereit – bøsse og borgmester i Berlin

Efter 11 år som overborgmester i Berlin er Klaus Wowereit blevet synonym med den tyske hovedstad. Politikeren er erklæret homoseksuel og arbejder selvfølgelig for lige rettigheder og udryddelse af homofobi. PROUD! Magazine har interviewet byens karismatiske overbøsse om sin rolle i udviklingen af det homovenlige Berlin, vi kender i dag.

Som toppolitiker i et hvilket som helst land ligger det måske ikke lige til højrebenet at springe ud som homo, hvis man gerne vil vinde en valgkamp. Men det var faktisk præcis, hvad Klaus Wowereit gjorde i 2001 .

»Jeg kom med min erklæring dengang,  fordi jeg vidste, at nogle af sladderbladene planlagde forsidehistorier, hvor de ville »afsløre« mig som bøsse. Man kan sige, at jeg tog vinden ud af deres sejl,« indleder Klaus Wowereit.

Det var i en tale til sit parti, det socialdemokratiske SPD, at han med ordene: »Jeg er bøsse, og det er en god ting« fik hele landets opmærksomhed. Hans venner, familie og partikammerater havde længe vidst besked om hans seksuelle orientering, og det politiske stunt gav ét skelet mindre i skabet, og Klaus Wowereit er foreløbigt den længst siddende borgmester i Berlin i over 50 år.

Europas homohovedstad
Men selvom der er gået mere end et årti, siden han sprang ud, og udviklingen er gået i den rigtige retning, er alt stadig ikke lutter lagkage.

»Jeg synes bestemt, at tingene har ændret sig siden da. Folk i vores land accepterer i højere grad homoseksuelle politikere, end de gjorde engang. Jeg vil dog stadig advare folk mod at glemme, at der fortsat er megen modstand og massiv homofobi. Jeg får stadig breve, som er meget fjendske, fordi jeg er bøsse,« fortæller Klaus Wowereit.

På trods af modstanden er borgmesteren dog ikke i tvivl om, at det er det åbne og tolerante klima, han elsker mest ved Berlin. Foruden sine 3,5 millioner indbyggere byder den tyske hovedstad hvert år massevis af turister velkommen. Blandt mange er byen også kendt som Europas homohovedstad.

»Det er af afgørende betydning, fordi turisme generelt er en stor del af vores bys økonomi, som stadig vokser. Homoturisme er bare én del af den industri, men det er en målgruppe med penge på lommen, og det er også godt for vores økonomi. Derudover rangerer Berlin højt som en meget attraktiv europæisk shopping- og kulturhovedstad.«

Læs mere om Wowereits vej til at blive borgmester i Berlin og hvor han selv shopper om søndagen i PROUD! Magazine #8 her