PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

17
dec

Kjoleklædte herre-erindringer

BOGANMELDELSE:
Kaare Scheuer Pedersen: Alter Ego

Kaare Scheuer Pedersen har begået et digert erindringsværk. Født i 1935 af en mor, der brændende ønskede sig en pige, har trans-forfatteren masser at fortælle.

Bogen er fra 2010 og fik en blandet modtagelse. De fleste anmeldelser har dét tilfælles, at skurken synes at være forfatterens mor. Fra Scheuer er omkring fem år, begynder han og hans mor at lege husassistenter med kjoler og forklæder derhjemme, og efterhånden optræder den unge dreng, stærkt påvirket af mor, også udenfor hjemmet som sit alter ego, Iben.

Men hvad kommer først? Hønen eller ægget. Ligger kimen til den man er i generne, eller ligger den i opdragelsen? Ja, den ligger jo nok begge steder. Scheuer frikender i hvert fald sin mor og konstaterer, at hvis ikke han havde haft tilbøjeligheden fra start, så kunne selv morens intense rollespil nok ikke have påvirket ham.

Som moren konstaterer: ”Herregud, du ville jo så gerne selv” – og det er sandt.

Vi bevæger os igennem et ingenmands(/kvindes)land fyldt med interessante personligheder – men aldrig rigtigt levende. I nogle tilfælde er de spejlingsobjekter, i andre identifikationsprojekter. Det sidste helt bogstaveligt: En sisyfos-agtig kraftanstrengelse, hvor forfatteren vil opfinde en maskine, der kan ophæve tyngdeloven. Projektet fejler, men årsagen forbliver ukendt. Men hvordan svæver man også frit i mellemrummet? Hvordan lever man i rummet mellem kønnene? Nogle gange, må svaret være.

Scheuers erindringer er en mursten i både en positiv og en negativ forstand. Den er lang, tung og fyldt med ret mange og rimeligt uinteressante detaljer og begivenheder, som jeg sagtens kunne være foruden. Men jeg har også oplevet, at jeg ikke helt har kunnet slippe Scheuers historie. Den har virkelig pirret min nysgerrighed.

Jeg skriver Scheuer, for selvom jeg har tygget mig igennem over 300 sider om forfatteren, føler jeg slet ikke, at jeg er på fornavn med ham. Han er og forbliver en gåde for mig –  og måske også for sig selv. Hvis man identificerer sig som transseksuel, vil man så ikke bruge det navn, man identificerer sig med: Iben? Vil man ikke rejse udenlands som kvinde, når man nu har muligheden for at starte på en frisk? Forfatteren jonglerer frit med køn og identitet, men han forbliver i den noget ufuldendte rolle som sig selv. Måske fordi forfatteren er hverken eller? Måske fordi han/hun er både og?

Kaare Scheuer Pedersen har forfatteren opnået det, som mange eftertragter; nemlig et interessant liv – et liv som ville gøre sig godt på det store lærred.

3 af 5