PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

25
maj

Kan Gud virkelig ikke lide homoer?

5 HURTIGE: Hovedparten af det konservative, religiøse verdenssamfund ser os homoer som syndige og ugudelige klammerter. Men hvordan kan noget, der føles så rart, være så forhadt? Vi har stillet Karen M. Larsen 5 spørgsmål om lige præcis dette.

 


KORT OM KAREN

• Karen M. Larsen er religionshistoriker og en ivrig samfundsdebattør.
Hun lever i et lykkeligt lesbisk ægteskab på 15. år.
Læs Karens blog om seksuelle minoriteters rettigheder og religion på karenmlarsen.dk


Hvem har besluttet, at det er en synd at være homoseksuel?

»Set ud fra et konservativt religiøst perspektiv er det Gud. Men det er klart, at den forklaring ikke er nok set med religionshistoriske briller.

Der er to hovedforklaringer. Den ene handler om, at man som menneske kan være bange for en seksualitet, som ikke er rettet mod at få børn, og at man måske synes, det er spild af seksuelle energier. Så prøver man ved hjælp af regler at dirigere seksualiteten i retning af at sætte nye børn i verden. Den anden forklaring er jeg selv overbevist om sandheden i: At man kan opfatte sex mellem to mennesker af samme køn som noget, der undergraver vores kønsroller. Når en mand penetrerer en anden mand, bliver mandens rolle som det ledende køn undermineret. Homoseksualitet symboliserer det, man ikke kan lide ved den senmoderne verden. Det, der gør én usikker.

I den kristne debat er der lige nu to problemstillinger rodet ind i hinanden. Er det grundlæggende syndigt eller ikke syndigt at være homoseksuel, per definition? Og kan homoseksuelle par sidestilles med heteroseksuelle? Nogen synes ikke ligefrem, at det er en synd, men de lægger heller ikke samme værdi i homoseksuelle forhold som i heteroseksuelle. Det er en lidt blødere version af den samme fordømmelse.

Folkekirken er i virkeligheden bare en kæmpe paraply, hvor mange strømninger gør det meget kompliceret, og der er mange udmeldinger om det her. Men flertallet ER liberale. Jeg tror ikke, det ville være noget problem for Folkekirken at anerkende homovielser, hvis det ikke var fordi, man er bange for, at højrefløjen tager sit gode tøj og skrider. Der er mange, der støtter os, men som også er bange.«

Hvilken religion er den mest rummelige overfor seksuelle minoriteter?
»Det er meget vigtigt at forstå, at der er STOR forskel på religiøse holdninger til især etiske spørgsmål. Det er ikke afgrænsede kasser. Konservative kristne og jøder er enige om, at det er forkert, mens mere liberale kræfter er okay med det.

Læs resten af Karens svar på dette og 3 yderligere spørgsmål her

2 Responses

  1. Jesper Sand

    Hvorfor har vi overhovedet den her syge diskusion? der findes jo ikke nogen gud! hvad med i stedet at se det smukke i, hvordan evolution tager et kæmpe skridt en gang i mellem tænk hvordan det første dyr, som hoppede op på land indholde den genetiske kode for menneskeracen som vi kender den!!! for vildt!!!