PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

25
aug

Jeg var åbenbart ikke queer nok til Queerfestivalen

Af Tune Holstein

Muligvis var hun en mandehader. Muligvis var vi for pænt klædt på. Muligvis var hun ny i at se samfundsforhold i et queer perspektiv og havde måske lige været til sin første workshop om queere spørgsmål. Muligvis lignede mine to venner og jeg transfober, som vi sad der til fest hos Queerfestival Copenhagen og hyggede os uden piercinger og sjovt tøj. Det var i hvert fald, hvad vi følte os beskyldt for. Jeg kan kun gætte. Men oplevelsen af at blive sat i bås som arrogant mand, blot fordi man udtaler, at man identificerer sig som bøsse og mand, og oplevelsen af pludselig at føle sig udenfor normen på en festival for antisexister, vækkede undren.

Vi ankom glade til festen, købte øl, nød burleskdanserindens optræden og den efterfølgende koncert med en brasiliansk feststartergruppe. Det var virkeligt rart at være der. Jeg følte mig fri. Jeg følte mig velkommen. Jeg følte mig accepteret, fordi jeg også accepterede de andre. I entreen skulle man nemlig orientere sig om værdierne til festen. Der var alle mulige fobier og holdninger, man ikke måtte abonnere på, og mantraet ”Don’t assume – ASK!” skinnede igennem på plancherne. Det var tydeligt, at man forsøgte at lave et safe space for alle deltagere uanset seksualitet og kønsidentitet, og det var dejligt forfriskende og meget konstruktivt. Jeg blev benovet over skønheden til stede og idealismen bag arrangementet – noget, jeg savner i det kommercielle homomiljø. Efter optræden og musik gik vi udenfor og satte os under et telt og begyndte at snakke. Vi sad der længe og hyggede os rigtig meget.

Måske blev det for højlydt for den pige, der kom hen til os, satte sig på hug og smilende spurgte på engelsk, hvordan vi identificerede os selv. Vi svarede alle: ”Bøsse”. Da hun så spurgte: ”I mener ciskønnede”?, spurgte vi alle: ”Hvad mener du”, fordi jeg kun kendte lidt til ordet ”ciskønnet”, og fordi de to andre ikke havde hørt om det før. Jeg sagde til de to andre, at det vist var noget med, at hvis man var født som en mand og følte sig som en mand, var man ciskønnet. Hvis man var født som en mand og følte sig som en kvinde, var man transkønnet. Det kommenterede hun ikke, så ret mig gerne, hvis jeg tager fejl.

Pigen ville heller ikke selv svare på de samme spørgsmål, hun selv havde stillet os. Hun havde intet ønske om dialog overhovedet. Hun sagde til os, at Queerfestivalen forsøgte at lave et safe space for alle mennesker uanset kønsidentitet og seksualitet. Hun sagde, at det var meningen, at alle skulle kunne være der, og at vi skulle respektere alle – og faktisk også de transkønnede!

Vi blev alle meget forundrede og også fornærmede over at opleve at blive beskyldt for at være transfober. Jeg bad hende sætte sig ned og uddybe sine synspunkter. Igen ønskede hun ikke dialog. Til sidst bad hun os om at tænke over – og efterfølgende nævne for hende – fem privilegier vi nød som ciskønnede mænd, og da vi igen bad hende forklare ”det der ciskønnethed”, sagde hun, at vi bare kunne google det, hvorefter hun satte sig over til sine veninder og vendte øjne ad os.

Måske blev hun bange for os, da vi reagerede på det, vi opfattede som anklager. Måske indså hun, at den inspiration hun havde oplevet til en eller anden workshop var sværere at formidle, end hun umiddelbart havde tænkt. Vi blev i hvert fald ikke mindre højlydte, men begyndte at spørge hinanden om, hvad der var sket og hvorfor, og vi spurgte folk ved siden af os, hvad de syntes. De svarede at festivalen var for alle, og at de ikke havde forståelse for pigens udnævnelse af os som transfober.

Der sad vi. Følte os anklaget. Følte os sat i bås. Stemplet. Forundrede. Fornærmede. Hvad skete der for mantraet ”Don’t assume – ASK!”? Hvad skete for IKKE at gøre seksualitet, kønsidentitet, køndudtryk til et parameter for accept af andre mennesker? Der var tale om queernormativitet fra denne deltagers side. Et ord, som er selvmodsigende. Ja. Men ikke desto mindre et fænomen, som var til stede til den fest den aften på dette års Queerfestival. Det var sikkert bare en begynderfejl fra deltagerens side. Men hvem har hun det fra? Og hvorfor sagde hendes veninder hende ikke imod?
Jeg har bitchet færdig, og er begyndt at spørge mig selv: Hvad kan vi sammen gøre for ikke at reproducere størstedelen af samfundets tendens til at kategorisere og favorisere visse mennesker frem for andre? Hvad kan vi gøre for at bekæmpe den? Hvad gør du? Jeg spørger også mig selv: Hvad blev der af ordet ”queernormativity” på listen over holdninger og fobier, man ikke måtte abonnere på til Queerfestivalen?

Og til sidst spørger jeg mig selv: Hvorfor blev den gamle, spinkle, hæse, krumryggede, hørehæmmede mand med høreapparat ikke lukket ind, så han kunne låne et toilet? Klokken var fire om morgenen og han skulle tisse. Han blev nægtet adgang fordi han ikke orkede at gå i gang med at orientere sig om alle reglerne, som folkene i døren bad ham om. Men hvad nytter det at isolere sig så meget i det samfund, man prøver at ændre, at en gammel mand ikke engang må låne et toilet? Hvad har denne oplevelse betydet for manden? For hans opfattelse af queers?

Kære medqueers, uanset hvordan I er det. Tak fordi I er så nysgerrige, så kærlige, så rummelige og alt det der. Mere af det. Altid. Og mon ikke vi så kan åbne os lidt mere for de tissetrængende og for det samfund, vi prøver at ændre?

OBS! Queerfestivalen er orienteret om denne kronik og opfordret til at deltage i debatten.

15 Responses

  1. Line

   Måske var det en anelse fornærmende at komme med den antydning når du ikke forstår et menneske – kun fordi det var en kvinde? Hvad blev der af Don’t Assume – Ask mentaliteten der?

   Hun har sikkert ikke selv helt været klar over hvad hun snakkede om, og derfor bare trukket sig tilbage igen i et forsøg på at tabe så lidt ansigt som muligt..

   Til Tune
   Det er synd at du lader dig gå på af et enkelt individ, smil og grin og lad det flyve ind igennem det ene øre og ud igennem det andet – hun havde jo tydeligtvis ikke ramt rigtigt i hendes bedømmelse af jer, og det er jo egenligt hendes problem 🙂

 1. Malene Jensen

  Hvis jeg skulle vælge mellem at leve i et heteronormativt og et queernormativt samfund, ville jeg foretrække sidstnævnte. Men! Den isolation, marginalisering, diskriminering, etc., der følger med at tilhøre et mindretal eller stå udenfor normen, vil jeg ikke ønske for nogen og jeg skal ikke vælge mellem de to ovenstående samfund. Jeg kan tro på og arbejde imod at få et samfund, der inkluderer alle.

  For mig lyder det til, at den pige reagerer negativt, fordi hun bliver reageret negativt overfor. Hun har været træt af, at skulle forklare og forsvare sig selv altid. Træt af, at folk ikke forstår (f.eks. begreber) og træt af, at normen er så øredøvende og konstant tilstedeværende. Queer Festival har forhåbentligt været et fristed for hende, som du, Tune, beskriver det. Og den slags fristeder er vigtige. Dog er det også vigtigt at forstå ens samtid. Desværre eksisterer der ikke endnu et samfund, der inkluderer alle og derfor bliver vi desværre nødt til at forklare også nogle gange. Ja, jeg er også træt af ‘Hvad betyder queer?’, ‘Hvem er så manden og kvinden?’ o.l. spørgsmål, som for mig kan forekomme dumme, men realiteten er, at den slags viden ikke er en selvfølge i dag og indtil det er, er det mest hensigtsmæssige ift. at ændre dette, at bidrage til dialogen – og ikke at være afvisende og anklagende, selvom følelserne kan løbe af med os alle og man kan have brug for at få udtryk for ens frustrationer. (Jeg anbefaler boksning, løb, musik og andre muligheder som disse).

  Hvis man ikke ønsker dialogen, kan man selvfølgelig altid svare, at man ikke lige har overskud til det – det vil de fleste folk respektere. Som oftest kan de fleste også selv se det ‘fjollede’ eller ‘underlige’ i deres spørgsmål/antagelser, når man først går i dialog med dem og giver dem mulighed for at opnå forståelse. Jeg synes det er ærgerligt, når man, som pigen beskrevet ovenfor, selv søger kontakt og dernæst er afvisende overfor dialog. Dette skaber negativitet, der desværre ofte smitter hurtigere end positivitet.

  Jeg håber, at hun har været træt, fuld eller lignende og det ganske simpelt blot skyldes dette.
  Jeg er ked af, at dette farvede dit indtryk af festivallen Tune, og håber at du fremover vil få flere positive oplevelser til queer arrangementer.

  Der skal helst være plads til os alle, både ciser, transkønnede, queers, heteroer, homoer, bier, osv. Dialog mellem forskellige mennesker bringer os ofte længere end anklager.

 2. Miguel

  Hi Tune!

  There are many things “between the lines” in your text. I think that most of the problems that happened Friday ( an Saturday) night inside the Festival Space were related to the clash of views and politics of the mainstream LGBT community and the Queer Festival politics.

  I identify myself as male and cisgender, I lalso look very heteronormative ( the boi next door type). For me been Queer is not a matter of look but to question norms, power structures and privileges related to gender, sexuality, class etc.

  I have not experienced the unwelcoming attitudes in the Festival you are refering to. Maybe because I am aware of my cis privileges. As bisexual identified person I have also experienced a lot of crap in the mainstream cisgay community, and I am used to experience how many cisgays cross borders without being willing to acknowledge it.

  When you are refering to the person you are talking about as “pige” it maybe be a problem in a queer space if this person has explicity not identified as “pige”. In this way you are crossing a personal border. You are also crossing a personal border when you are refering to this person’s friends as “females”. The way you are making your point is transphobic.

  When interacting with other persons there is also a strong non verbal communication dimension that can also be perceived as oppresive. This dimension cannot be unfortunatelly portraited in a text but as participant in the Queer festival I did realise how the persons only coming to its night parties were taking a lot of space, freak assigning people, comanding at the bar, making racist and sexist remarks and leaving tons of trash before the left.

  The consequence was that the atmosphere changed dramatically inside the festival space, and many people that had been participating through the whole week in the festival left earlier on Friday night. On Saturday night there was an different atmosphere inside the festival because the door policy also changed,

  The “queer festival” is just the persons that make it happen, therefore I do not understand how you have contacted “the festival”. Probably you mean the organising group for 2011.

  In any case the points you are mentioning make in my view clearer the importance the mainstream LGBT community not to take Copenhagen Queer Festival for granted and to reflect on norms, privileges and power structures before coming to party in a space which is political, also when it is party time.

  Miguel

  1. Tune

   Dear Miguel.

   Thanks for your answer and for sharing your interesting points of view. I agree that the mainstream LGBT-community could use some refreshment and I think the Queerfestival could contribute. I’m sure it does already.

   I don’t understand your use of the term transphobia. I thought transphobia was a phobia against people whose sex you can’t identify from their appearance. But what you teach me is that it can also be a phobia against something you perceive as female? Or what? Shouldn’t that be considered femalephobia?

   I perceived the participant as a female and therefor I referred to her as a female in my letter. Admitted: her appearance and the fact that she seemed very nervous made me judge her before she had opened her mouth. But I had actually chosen to take part in the party because I liked these discussions. But she refused to discuss.

   When I think of cis-male privileges and it’s consequenses I think of distribution of power, money, food, sexual satisfaction as well as access to these, the ability to stand up while you pee etc. etc. etc.
   By our mere presence that night: how was it possible for us, to look like people who weren’t aware of these? And do you have to be aware of them in order to be tolerant and accepting and open minded?

   Tune.

   PS. The editors of this site added the last comment. Neither they nor I were aware of the fact that there is no such thing as a spokesperson. Which is nice.

 3. Louis

  Jeg finder hele din sprogbrug ret problematisk. Du omtaler et menneske som du antager som kvindelig med ordet pige. Det er en måde at bruge herskerteknik, hvor du barnliggäre personen. Du ser en person som er kritisk omkring normer, som du läser som kvindelig som mandehader. Det er et typisk misangonistisk tilgang, hvor kritik ikke bliver taget seriäst pga af kännet på den der udtaler sig. Når du skriver “Måske indså hun, at den inspiration hun havde oplevet til en eller anden workshop var sværere at formidle, end hun umiddelbart havde tænkt”, viser det at du ikke tager politiken i workshoppene på festivalen seriöst, og ikke tror på det politiske projekt som queerfestivalen er. Defor er det for mig klart hvorfor du oplevede kritik på festivalen.

  Louis

  *link til forklaring af herskertekniker http://no.wikipedia.org/wiki/De_fem_hersketeknikker

  1. Tune

   Kære Louis.

   Tak for din kommentar og dit link – med indbygget herskerteknikker i øvrigt. Det er ret svært ikke at gøre det.

   Fra nu af kalder jeg den person, som kom over og talte til os for “deltageren” og “h_n”.

   Jeg kunne ikke tage deltageren seriøst. Dels pga. dennes anklager, dels fordi h_n nægtede at gå i dialog. Når et andet menneske kommer over til mig og mellem linjerne anklager mig for at være transfob uden at uddybe hvorfor, bliver jeg bare lidt fornærmet. Jeg er ligeglad med hvad h_n føler om sig selv, sin kønsidentitet, seksualitet mm., men hvis hun da bare havde gidet at tale med os i stedet for bare at gå. Jeg bad hende om at sætte sig ned. Det er det jeg ikke forstår.

   Jeg var ikke med i nogle af workshoppene, selvom jeg gerne ville. De har sikkert været spændende og jeg vil prøve næste år.

 4. Jan Ladefoged

  Minoriteter som bliver mindst lige så fordømmende overfor majoriteter er måske en naturlig mekanisme men det holder ikke hvis man gerne vil opnå noget med sin politik.
  Kvinden ( ved ikke hvordan hun definerer sig, så i dette indlæg bliver hun kaldt kvinden ) respekterede tydeligvis ikke at I føler jeg som bøsser og mænd. Det er åbenbart noget frygteligt noget at gøre. Hvis man nu føler sig som en mand men også respekterer at andre føler sig som transkønnede, så er der vel ingen ko på isen, skulle man mene, men her træder den omklamrende manipulerende politiske korrekthed frem og kvæler alt og alle. Ord er for politisk korrekte mennesker mere end hensigt og oprigtighed. Ord overtrumfer hensigt, og hensigten kan være nok så god.

  Det er frygteligt at opleve at miljøer som udgiver sig for at være tolerante faktisk ofte er mindre tolerante end dem de anklager for at være intolerante. Håber det giver mening.
  Jeg kom meget i det autonome miljø i 90´erne og oplevede fuldstændig den samme snævertsynede og intolerante tankegang hvis ikke lige man var som de dogmer der var blevet fastlagt af miljøet ( hvem det så end det er der fastlægger sådanne regler ). Har aldrig oplevet så intolerant og diskriminerende miljø som det. Fik samme tanke da jeg læste dit indlæg.

  Politisk korrekthed kan være nødvendig men kan også misbruges så den bliver dogmatisk. Det er tit det der sker og ofte i manipulationens øjemed.

  Det jeg tænker er at folk som ikke kan gennemskue hvilke ord man skal bruge ikke kan være med til den festival?? Man kan jo faktisk godt være tolerant selvom man ikke aner at det hedder ciskønnet. Er det ordet man bruger der bestemmer hvor tolerant man er? Så kan enhver idiot lære sig ordene og kalde sig tolerant? Troede sådan noget skulle komme fra hjertet..

  1. Tune

   Kære Jan.

   Fed pointe der til sidst!

   Jeg ved ikke om hun ikke respekterede os pga. vores udtryk.

   Måske er det der queer ret tolerant, men det virker som en klub, som man kun kan blive medlem af, hvis man kender reglerne i forvejen. I hvert fald den aften. Jeg vil egentlig gerne være medlem, jeg synes bare det er lidt svært at lære om det heteronormative samfunds undertrykkelsesmekanismer, når man bare bliver kaldt transfob og misangonist.

   Sprog afspejler ens bevidsthed. Men kropssproget gør det heldigvis også. Så hvis man ikke har lært de specifikke ord endnu, kan man forhåbentlig klare sig med et smil.

 5. Ras

  Lidt sjovt du så ikke har prøvet at finde ud af hvad ciskønnet egentlig betyder, I har jo tydeligvis snakket om noget der har fornærmet hende…

 6. Nina Jansen

  Hej. Vi bare lige fortælle dig om cis og trans. Cis er hvis man lever op til samfundets forventninger til det biologiske køn man har. Trans er hvis man ikke gør. Jeg er f.eks. en kvinde der kan lide at se maskulin ud og ikke går i dametøj. Jeg føler mig som kvinde. Det bliver jeg ikke cis af. Generelt er det at være transkønnet et meget flydende begreb da det er samfundets normer der bestemmer det og de er flydende. Og fordi det også handler om selv-opfattelse.

  Du bad om at blive rettet 🙂

 7. Lasse

  Du er vist ikke den eneste mand, der har fået skældud af en sur lebbe med piercinger til queerfestivalen. Jeg blev engang smidt ud af en ilter dame med grønt hår for at grine af en dårlig jøde-vittighed. Er ikke kommet der siden. Det var min oplevelse, at der var fyldt med queer-fascister, der ikke forstod eller praktiserede deres egen ideologi.

 8. Michael

  Hvor er det ærgerligt, når vanvittige mennesker tager queer-begrebet som gidsel i deres eget vanvid.
  Kvinden, der refereres til i det oprindelige indlæg, repræsenterer på ingen måde queer-tankegangen. Hun bruger queer-begrebet som en måde at undgå at forholde sig til egne – tydeligvis store – psykiske vanskeligheder.