PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

13
jul

Landsholdsanfører: Jeg føler noget for kvindefodbold

Med 173 A-landskampe bag sig har Katrine S. Pedersen nok at fortælle om. Sejre. Nederlag. Det hårde arbejde, der førte hende fra pigespil til ungdomslandshold og siden kvindernes fodboldlandshold og en international klubkarriere. Og om det uundgåelige emne: Lesbiske tendenser i fodboldverdenen.

Efter 17 år på landsholdet er Katrine S. Pedersen nu blevet genstand for en biografi, der som den første bog på dansk sætter ansigt på en professionel, kvindelig fodboldspiller.


OM FODBOLDLANDSHOLDETS ANFØRER

• Katrine S. Pedersen er 34 år.
Landsholdsdebuten fik hun i 1994, og hun er fortsat aktiv i de rød/hvide farver.
Til dagligt bor og arbejder Katrine i Norge. Her spiller hun midtbane for Stabæk FK, som spiller i  Champions League til efteråret.
Privat danner hun par med Maiken With Pape, som også er professionel fodboldspiller.


»Hvis jeg var blevet spurgt for 10 eller bare to år siden, om mit liv ville udkomme i bogform, ville jeg have sagt: “Nej, er du sindssyg?” Det havde jeg virkelig aldrig troet,« erklærer Katrine S. Pedersen.

Men ikke desto mindre udkom Katrine – fodboldlandsholdets anfører den 10. maj. Hun syntes ikke selv, hun var “interessant nok” til en portrætbog, men da forfatter Erik Juul bragte landets 66.000 fodboldspillende piger og kvinder op, måtte hun give sig. Selv læste hun om Pelé og Michael Laudrup, da hun var pige- og ungdomsspiller. Havde der været kvindelige forbilleder at læse om, så havde de helt sikkert også ligget på natbordet hjemme i Stensballe ved Horsens, hvor landsholdsspilleren snørede de første mange par fodboldstøvler.

»Grundlæggende handler bogen om glæden ved at spille fodbold – mens det som barn kun var en leg og senere, da det hele blev meget seriøst. Og så handler den også om en generation af talentfulde spillere, som jeg mener blev tabt på gulvet,« siger Katrine.

Danmark har ikke fået øjnene op for kvindebold endnu
34-årige Katrine Pedersen har mildt sagt taget sine kampe for Danmark. Hun ligger længder foran herrernes rekordholder, Peter Schmeichel, når det gælder antallet af landskampe på cv’et. Men livet som professionel kvindefodboldspiller er både uglamourøst og økonomisk utaknemmeligt sammenlignet med herrernes vilkår.

Læs resten af artiklen om Katrine, samt et uddrag fra hendes bog her